Недоволните пристигнаха с автобуси от засегнатите области. Протестът е организиран от БСП, но хората казват, че увеличението е непосилно за тях, тъй като са пенсионери.

С развети знамена и плакати „Водата е човешко право” и „Бойко, ти си гола вода” протестиращите се обявиха както против поскъпването, така и срещу политиката на кабинета.

С викове „Оставка” организаторите от БСП призоваха недоволните да дойдат и пред Народното събрание на 17 януари, когато се внася и вотът на недоверие.

"Независимата КЕВР е независима само от народа си, зависима е от концесионера си. Сега отчитат фискални показатели, но не отчитат реалностите на живота. Увеличиха тока, парното, топлата вода, газта. Днес ще увеличат за пореден път и водата. Но не отчитат, че доходите на хората не стигат. Не отчитат, че пенсиите се увеличиха само с 2 процента, минималната заплата само с 50 лв., а някои от храните на пазара се увеличиха с до 80 на сто", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред протестиращите.

В този момент тече заседанието, в което КЕВР ще вземе решение за увеличаване на цената на водата от 3 до 30 на сто, каза Нинова.

Тя посочи, че управляващите не са приели предложението на БСП за увеличаване на енергийните помощи, за водни помощи, както и предложението за преизчисляване на всички пенсии.

По думите ѝ правителството провежда политики на геноцид.

"40 млрд. лв. се крадат годишно, но няма 2,5 млн. лв. за онкоболни", каза Нинова и допълни, че днешният протест е и във връзка с концесията на "Софийска вода".

Лидерът на БСП обясни, че управляващите не спират да крадат пари и като пример посочи тол системата, за която все още няма договор.

"Благодаря, че имате мнение и смелост да го изразите. Предайте това на 1/2 вашите съграждани, нека и те поискат промяната, която искаме ние", обърна се Нинова към протестиращите.

След нейното изказване те се отправиха към сградата на Министерски съвет, където по думите ѝ се намира главният виновник за увеличението на цената на водата.

Движението в района бе блокирано.

Вижте снимки от протеста >>

Днес се очаква КЕВР да вземе решение за повишаване на цената на водата. Най-голямо повишение е предвидено в Ямбол - 20%, Враца - 13%, София - 9,5% и Бургас - 8,7%. От регулатора обясняват поскъпването с инвестиционните разходи, заложени в бизнесплановете на ВиК дружествата.

ПГ на БСП: Управляващите ще се отнесат високомерно към протестиращите

С присъщото високомерие, с което вчера потвърдиха орязания достъп до лечение на нуждаещи се пациенти, управляващите ще се отнесат и към протестите срещу поскъпването на водата. Това каза депутатът от ПГ на БСП Манол Генов в декларация от името на групата по повод протеста пред КЕВР срещу повишаването на цената на водата.

„Длъжни сме да признаем на управляващите тяхната упоритост така да работят, да налагат и отлагат политики, че периодично да изкарват протестиращи хора по улици и площади. Днес сме свидетели на поредния такъв справедлив протест на хората заради сервираната им предколедно новина как водата, която използват в дома си ще става „по-солена“, посочи той.

Той посочи, че никой от властта не е сметнал за нужно, нито до момента, нито отсега нататък, да обясни на българските граждани защо се прави това.

„Управляващите от последните 2 мандата търкаляха реформата във ВиК сектора някъде, но не и към реална и качествена промяна“, обясни депутатът и подчерта, че правото на достъп до чиста питейна вода е признато право на ООН.

"В нашата страна все още управляващите си мислят, че водата е просто българска песен на Евровизия“, коментира Манол Генов.

„Имайте смелост, признайте си грешките, съберете кураж и разберете- ако искате да няма нови протести и хората да станат отговорни платци на добра услуга вземете незабавни мерки“, се обърна той към управляващите.

Нанков: БСП лобират за пътни и ВиК проекти


В отговор на обвиненията министър на регионалното развитие Николай Нанков заяви на брифинг в парламента, че върволица народни представители от БСП лобират пред кабинета ми за пътни и ВиК проекти. 

„90% от парламентарните въпроси, които ми се задават, са свързани с пътища и ВиК проекти. Или няма координация, или има едно личностно разделение. Върволица народни представители от БСП лобират пред вратата ми за пътни и водни проекти. Довчера асфалт не се ядеше, а сега изведнъж се прояде“, заяви Нанков.

Преди дни БСП се обяви срещу увеличението на цената на водата и организира днешния протест с аргумента, че поскъпването е драстично, не отговаря на увеличението на доходите на хората и е поредната стъпка към тяхното обедняване в защита на интереса на монополистите. Който смята, че това ощетява правата, семейния му бюджет и доходите, да заповяда заедно да изразим тази позиция, призова Нинова.

Драго Стойнев: Водата поскъпва, заради концесия на ВиК фирми >>

Управляващите от ГЕРБ контрираха БСП с аргумента, че от 20 г. насам в България цената на водата и тока се изчислява на базата на методология, а не на идеологически принципи. Те обвиниха левицата, че иска да върне идеологическия принцип в годините от 94 до 96 г., когато бяха контролирани цените на продукти.
"Тогава държавата фалира, но това натискане на цените надолу беше платено многократно след това и българите бяха доведени до основен дефицит до основни стоки. До това води натискането на цените надолу. До това ще доведе и натискане на цената на водата надолу”, коментира Тома Биков.

Той посочи, че ГЕРБ няма намерение да се меси в работата на независимите регулатори.

Омбудсманът Мая Манолова обаче обяви, че ще сезира прокуратурата, защото има съмнения, че ВиК -дружествата изкуствено са завишили инвестициите си.

КЕВР отговори на омбудсмана за водата: Спазваме закона >>
 
Председателят на КЕВР Иван Иванов коментира, че поскъпването на водата е предрешено, защото инвестиционните планове са одобрени веднъж от водните дружества, след това от общинските съвети и накрая от кметовете на съответните населени места. Изчисленията на енергийния регулатор показват, че за да бъде модернизирана сегашната инфраструктура има нужда от 12 милиарда лева. Следващата преоценка на цените ще бъде направена през 2021-ва.

КОМЕНТАР: Цената на водата - данък, от който няма спасение