Пред bTV той обясни, че обект на натиск са били малки фирми. Разследването тръгнало от данни за изтичане на информация от Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата – служители на НАП предупреждавали търговци за предстоящи проверки. Така през октомври м.г. започнала работата по разплитането на по-голямата схема.

Става дума за инспектори, включително и ръководители на екипи. Те са притискали чрез проверки съответните търговски обекти – при констатирани нарушения или фиктивни нарушения са „мотивирали” съответните търговци, за да не бъдат санкционирани”, обясни прокурор Гешев.

Самият механизъм на получаването на парите от данъчните служители е при извършване на т.нар. контролна покупка и при предварително договорена сума. В стоките, които са получавали като покупка бил поставен плик с пари. Данъчните вземали между 500 и 5000 лева в зависимост от бизнеса на търговеца и начина, по който изглеждал обектът. Сумите били плащани редовно.

По домовете на данъчните са намерени над 300 000 лв.

„Установили сме, че голяма част от тези пари са с източник корупционни действия”. Арестуваният на най-високо ниво е ръководител на сектор „Оперативни проверки”, каза прокурорът

Гешев посочи, че има данни и за замесени на по-високи нива, но все още няма събрани достатъчни доказателства, за да се пристъпи към действия спрямо тях.

„Проблемът е в две насоки. Ако има нарушение, то парите не влизат в държавата. Когато са натискани и изнудвани съответните търговци, вместо държавата да подпомага дребния бизнес, тя го унищожава”, смята началникът на спецпрокуратурата.