18-годишният ученик почина вчера във врачанската болница, след като бе жестоко пребит от братята Десислав и Иван Пламенови, известни като Поничките, в центъра на града. До боя се стигнало, след като младежът, който шофирал лек автомобил, натиснал клаксона, докато родствениците пресичали пътното платно.

След разменени реплики 32-годишният Иван и 36-годишният Десислав нападат Тодор и го пребиват до смърт. Безпомощен свидетел на побоя и смъртта на Тодор става неговата приятелка, която се е возила в колата. За съжаление нито един от десетките очевидци на побоя не се намесва.

По-късно по-малкият брат бе задържан, а по-големият, който е криминално проявен за кражби и шофиране след употреба на алкохол, се укри преди сам да отиде в полицията с адвокат. Братята твърдят, че са се защитавали. Пламенови са от врачанското село Девене, но имат автокъща във Враца.

Братът на Тодор - Ивайло Йорданов обаче бе категоричен пред Нова телевизия, че Пламенови са искали да го убият.

"Въпросът ми е и моето учудване е, след като са възрастни хора, защо не са опитали да му направят забележка, ако смятат, че те са прави. Не разбирам причината, която ги кара да не спират да бият. Това е абсолютно предумишлено убийство. Свидетелите, които са били тук и снимките, които гледах, за мен тези хора са били с ясната нагласа да го убият”", каза Ивайло.

Той допълни, че брат му е бил спортист, дори е бил треньор по таекуондо на деца.

Кметът на Враца Калин Каменов заяви, че в града има доста хора, които се чувстват безнаказани, но това трябва да спре.

"Вчерашният ден е от поредицата тъжни дни, смятам срамни дни за нашия град. Това е случай, който за съжаление е ежедневие във Враца. Тук често пъти се решават проблемите по този начин. Смятам, че трябва да се засрамим от това си поведение, защото така не се решават проблемите. Младите хора в този град трябва да дадат пример, че не трябва да сме безучастни. Трябва да се даде отпор на наглостта", каза Каменов.

В коментар за факта, че никой не се е намесил, за да спре биячите, врачанският кмет призова: "Ако продължаване да сме пасивни и да смятаме, че това не е наш проблем, утре може да пострадат нашите деца. Трябва да спрем да сме активни само във Фейсбук".

От прокуратурата във Враца съобщиха, че днес се очакват резултатите от аутопсията на Тодор Йорданов. Очаква се и удължаването на ареста на братята на 72 часа. Иззети са записи от случилото се, направени от случайни граждани и за съдържанието им е назначена видео-техническа експертиза. Свидетелите на побоя пък ще бъдат разпитани и пред съдия.

Днес в училището на Тодор - СОУ "Васил Кънчов" е обявен ден на траур. Със съучениците му ще работят психолози, за да могат децата да преодолеят огромния шок.

Психолозите: Простотия и морална деградация

Директорът на психиатричната болница „Свети Иван Рилски” д-р Цветеслава Гълъбова коментира пред bTV, че липсата на реакция и ненамесата на свидетелите на побоя върху Тодор говори за "пълна морална деградация".

"Ситуацията няма да се подобри със съвети, а с много сериозна работа, за да се промени обществения климат. От това чувство на безнаказаност да преминем към страх от институциите, че ще бъдем наказани като правим подобни неща”, смята д-р Гълъбова.

Психологът Росен Йорданов пък допълни, че според него една от водещите причини за убийството е простотията и духовната нищета.

"Простотията, духовната нищета и интелектуалното ниво, както и разпадът на връзките в обществото са причините. Институциите са с разбита репутация, това са провинциални институции, министър-председателят ни е като кмет, всичко в тази държава е с провинциален привкус", категоричен бе Йорданов.