Йорданка Фандъкова ще сезира прокуратурата за изясняване на причините за аварията, защото има спорове с "Топлофикация" и с ЧЕЗ за причините, довели до аварията в помпената станция "Лозенец". Това съобщи самата тя на заседание на Столичния общински съвет (СОС).

"Снощи бях на място, екипите работят денонощно за отстраняване на аварията, действително в много тежки условия, но още по-тежко е на хората без парно и топла вода", заяви Фандъкова.

По-рано тя коментира, че такава тежка авария не имало от над 20 г.

Като принципал на "Топлофикация София" СОС изслуша директора на дружеството Георги Беловски за причините за аварията и действията по отстраняването й.

Пред него кметът настоя за дните, в които не е осигурено топлоподаване, за липсващата услуга да не се заплаща.

"Искам това да бъде видно във фактурите за февруари", каза кметът.

Тя каза, че след възстановяване на топлоподаването навсякъде, ще се извърши външна независима проверка - от експерти на ТУ, за причините за аварията и начина на действие на дружеството по отношение на отстраняването на авариите.

Какво довело авариите

Беловски съобщи, че най-големият теч в момента е на магистрален топлопровод на бул. "Цариградско шосе" до мола. След ремонтирането на централния топлопровод там, топлоподаването в източните части на града ще бъде възстановено. Най-вероятно това ще стане до края на утрешния ден, уточниха от дружеството по-късно.

Възстановяването на топлоподаването става бавно, защото според Беловски трябва да се извършват множество действия, които отнемат много време  - източване на водата, дрениране, подмяна на пробития участък, а след това и пълненото на системата. Става въпрос за 400 км, колкото е дълга цялата система на територията на ТЕЦ "София Изток", обясни той.

Според мнението на служителите на дружеството това е ситуация, с която те никога не са се сблъсквали. Това не е оправдание, а допълнителна форма за мобилизация от наша страна, за да отстраним по-бързо аварията, каза Беловски и припомни, че аварията се е получила през миналия уикенд в резултат на спирането на две помпи в помпена станция "Лозенец".

В диспечерската служба и във всички електронни съоръжения е отчетен токов удар от страна на подаваното напрежение от ЧЕЗ. В резултат на това и спирането на работа на двете помпи се получава връщане на водата от високите части на София, основно "Студентски град" и "Младост 4", на гравитационен принцип, с голяма скорост, при увеличаващо се постоянно налягане.

Това довежда до разклащане, а то е вибриране в тръбите по цялата дължина и получаване на множество пробиви на различни места. Тези пробиви не са в резултат на стари и несменени тръби, обясни Беловски.

Този едновременен голям бум на много аварии - повече от 12-14, създава предпоставка за трудното им идентифициране. Във въпросните два дни се получава спадане на налягането във всички възможни точки - т.е. дава се индикация за колапс на системата и изтичането на огромно количество вода, посочи Беловски.

По думите му, ако нормалното изтичане на вода при пробиви е 150 тона на час, в тези дни са регистрирани 700 до 1000 тона вода, която е изтичала на час.

"Системата се е превърнала в пробита лейка", каза той. Най-трудното, по думите му, е да се намерят местата, в които има такива пробиви или дупки.

Директорът на "Топлофикация София" своевременно е издал заповед за създаване на работна група за изясняване на причините за аварията, но основната цел е отстраняването й. Докладът ще бъде предоставен на СОС и на администрацията на общината.