За съставяне на документи с невярно съдържание се разследва и началникът на общинската служба „Земеделие“ в Септември Анета Кечева, съобщиха от държавното обвинение.

Според прокуратурата през юли и август м.г. Варев и Кечева са съставили 5 констативни протокола за начина на трайно ползване на общо 222 имота в землищата на Белово и селата Мененкьово, Сестримо, Момина клисура и Габровица без да извършат проверка на място.

В документите е вписано, че имотите са "изоставена орна земя", "нива", "затревена нива", а всъщност са били "мери" и "пасища" – публична общинска собственост. Констативните протоколи били използвани за удостоверяване и вписване на неверния начин на трайно ползване на имотите в регистрите, посочват от прокуратурата.

Костадин Варев е разследван и за престъпление по служба, защото нарушил служебните си задължения и депозирал предложение до председателя на Общински съвет в Белово, с което е поискал промяна в характера на 150 имота в Белово - от публична общинска собственост в частна общинска собственост. Според разследването целта на кмета била да набави облага за себе си и за столичното дружество "Българско земеделско производство", от което са настъпили значителни вредни последици за общината.

Беловският кмет сключил общо 4 неизгодни сделки с "Българско земеделско производство", представлявано от управителя Неделчо Недялков. Първият договор бил за покупко-продажба на 15 800 дка общински имоти в Белово за близо 1,142 млн. лв. Вторият договор е за продажба на 7 634,055 дка общински имоти в Белово за 819 554,40 лева. Третият договор е за продажба на 11 общински имота за 45 554,03 лева, а четвъртият - за 81 имота в село Аканджиево и 200 имота в село Мененкьово на стойност от близо 116 000 лв.

Според разследването неизгодността на сделките се изразява в продажбата на имотите не по пазарна цена, която към момента на извършването е била значително по-висока.

По делото ще бъдат разпитани свидетели, общинските съветници в Община Белово, членовете на земеделските комисии. Ще бъдат изискани фотокарти на землищата, направени посредством сателитни снимки. Ще бъдат назначени техническа-софтуерна експертиза, съдебно-оценъчна и икономическа, допълват от държавното обвинение.

Това е поредният градоначалник, който е разследван от прокуратурата през последните месеци.

В средата на май прокуратурата в Благоевград започна проверка за обществени поръчки в Петрич, проведени без конкурс. Обвинението се самосезира след репортаж на Нова телевизия за кмета на Община Петрич Вельо Илиев (независим, подкрепен от СДС) и зам.-кмета Христо Георгиев и възлагане на обществени поръчки.

Седмица по-рано ГЕРБ изключи от редиците си кмета на Ботевград Георги Георгиев, след като одитен доклад на Сметната палата показа нарушения и злоупотреби за над 1,3 млн. лв. в общината, а журналистическо разследване показа огромното имение на Георгиев.

В средата на април разследване на bTV показа имението на пазарджишкия кмет Тодор Попов в село Паталеница. Според независим оценител "селската къща" на кмета, построена през 2014 г., струва около 1,5 млн. лв., а заплатата му е около 2000 лева. Имотът разполага с покрит басейн, фитнес, джакузи, парник, изкуствена река, къща за гости и др. Окръжната прокуратура се самосезира, а финансовият министър Владислав Горанов съобщи, че НАП е започнала проверка.