"Дупката" в капитала на трезора се оказа много голяма, а държавата явно не желае да налива нови средства, след като собственикът Вадим Беляев се скри зад граница с откраднатите пари и няма намерение да се връща в страната, съобщи Рупрес.орг.
 
Затова Централната банка се е обърнала към прокуратурата в Русия с молба да провери съмнителните сделки на фалиралата банка, довели до изтичане на капитали и до затварянето й. Това стана ясно от интервю на зам.-председателят на банка Русия пред "Блумбърг".

При откриване на незаконни сделки, акционерите на "Откритие" ще трябва да внесат липсващата сума в капитала на банката. Сред тях са и трима от най-богатите руснаци - Вагит Алекперов, шеф на "Лукойл", неговоият колега Леонид Федун и Александър Мамут, собственик на голям холдинг.

Досега Централната банка на Русия успя да върне активи на стойност 31 милиарда рубли и налични пари от 15 милиарда рубли във фалиралия трезор.

Дупката обаче е много по-голяма - над 300 милиарда рубли или около 5 милиарда долара. При откриване на незаконни сделки, банка Русия може да конфискува част от имуществото на акционерите заради нанесени щети.
 
Една такава сделка вече е била открита - при покупката на една компания в Архангелск при реална цена от 400-500 милиона долара, за нея банката е платила 1.5 милиарда долара. разликата между реалната цена и платената очевидно е била присвоена от крупните акционери, сред които и Алекперов, отбелязва руското издание.
 
Ако се докаже злоупотреба, част от активите на милиардерите-акционери могат да бъдат конфискувани. За Алекперов и Федун това може да са акции на "Роснефт", които те притежават като частни лица.