56-годишната акушер-гинеколожка, която е с над 30-годишен стаж, е обвинена затова, че на 22 април 2015 г. при водене на раждане, поради немарливо изпълнение на работата си като дежурен лекар и по непредпазливост е причинила смъртта на новородено момиченце на 24 април, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Бебето на родилката Наташа Габровска почина в плевенската болница два дни след раждането в Тетевен. Причината за смъртта е тежка асфиксия при раждането, придружена с родови травми и кръвоизлив, които довели до полиорганна недостатъчност, шок и неонатална кома.

В доклада на агенция „Медицински одит“ по случая се казва, че са открити серия от тежки нарушения. Според одиторите, поведението на водещата раждането и завеждащ на АГ-отделението в Тетевен д-р Нина Байчева е било неправилно още с постъпването на бременната в отделението. Наблюдението в хода на раждането е непълно и формално, а приложените методи са довели до механична и биохимична травма на плода.

От изложената документация по процеса на раждане се вижда, че са допуснати пропуски, неглижиране на състоянието на плода, неправилната преценка за възможностите за вагинално раждане и прилагането на "исторически" методи - Кристелер и неуспешен травматичен висок форцепс - отречени в ЕС, без дори да има условия за тях.

Всичко това е довело до закъсняло Цезарово сечение с предизвестена лоша прогноза за плода, като е пропусната възможността това да бъде направено по-рано.

Самата лекарка заяви, че не е убийца и не чувства вина, защото направила всичко възможно.

"Аз не чувствам вина. Не съм убийца, направила съм всичко възможно за да спася бебето на Наташа Габровска. В крайна сметка ние лекарите не сме богове. Такива неща се случват въпреки всички наши умения”, коментира тогава д-р Байчева.

Въпреки това тя и другите й двама колеги от отделението подадоха оставки, а управителят на тетевенската болница д-р Невелина Ганева подаде заявление в Регионалната здравна инспекция в Ловеч за закриване на АГ-отделението.

Окръжният съд в Ловеч е насрочил разглеждането на делото за 23 април.