Запитан дали държавното обвинение ще се самосезира и ще направи проверка на данни за връки на премиера с политици и престъпни босове, той отговори, че това може да стане , когато има достатъчно данни, за да се направи обосновано предположение, че е извършено престъпление.
"Ако допуснем някой да бъде разследван по твърдения, представяте ли си каква държава ще бъдем", допълни главният прокурор, цитиран от "Фокус".

Миналата седмица обаче от БСП се заканиха, че ако прокуратурата не се самосезира, те ще подадат сигнал срещу Борисов.

По повод друг доклад, публикуван от Уикилийкс, който засяга негово изказване, Велчев коментира, по-скоро това е предмет на неправилно разбиране. Той не допускал възможността дори един съдия да каже, че той, като главен прокурор, се е опитвал да оказва натиск за присъди, както се твърди в грамата.
"Нямам такава нагласа", категоричен бе главният прокурор.

За това дали ще иска депутатски имунитети и забрана на партия "Атака" заради случая пред джамията в София, той заяви, че в такива случаи решения не могат да се вземат под натиска на емоцията, обществения натиск или подписки.
"Когато става дума за забрана на партии, не трябва да забравяме, че има огромен брой хора, които гласуват за тях. Това не е било проблем, когато има основание, но преди това трябва да се проведе разследване и да се мотивира парламентът", добави Велчев, като уточни, че до този момент е искал имунитета на 17 народни представители.

Във връзка с предстоящите избори наесен той заяви: "Щедро и лековато се правят обобщенията за работата на прокуратурата. Няма да успеем да опазим прокуратурата от опити да бъде използвана от всички политически сили покрай изборите". В тази връзка Велчев даде препоръки в две посоки – да не се дава гласност за започнали проверки и дела и тези дела и преписки да приключват в максимално кратки срокове.