"Но струва ми се, че е по-важен не този гаф, който прокуратурата допусна, а дали наистина е имало основание да възбуди и поддържа това наказателно преследване, дори и с обвинението в съда. Аз все още продължавам да мисля, че не сме сбъркали с това", коментира обаче Велчев пред БНР и допълни, че с голям интерес очаква мотивите на съда.

Преди дни състав на Софийски градски съд оправда Цонев, бившия съдия Сантиров и ексглавния секретар на МФ Тенчо Попов, които бяха обвинени, че са дали подкуп от 20 000 евро на следователя Петьо Петров. Целта била той да прекрати разследване срещу бившия министър.
По време на делото защитата многократно заявяваше, че има множество нарушения, като основното беше незаконни СРС-та.

"Големите силни, могъщи организирани престъпни групи в България, които съществуваха преди десетина години и които се занимаваха с рекет, наркотрафик, контрабанда вече ги няма. Малка част от техните лидери са осъдени с влязла в сила присъда. Другата част е в момента в съда и очакват присъдите си на различни инстанции, трета част са само обвиняеми, четвърта част – избягаха, не ги знаем къде са. Групите ги няма и аз мисля, че това е добър резултат", заяви още Велчев в равносметка за 7-годишния си мандат, цитира го БГНЕС.

По думите му през това време прокуратурата е работила прозрачно, "дори в повече".
"Че шумът в медиите, че огромният медиен интерес, че непрекъснатото "разкритие" на разни нови факти и непрекъснатото даване на трибуна на обвиняеми лица ни пречи – няма съмнение. Няма съмнение и че говоренето на прокурор също пречи, продължи той. Сигурно е имало и случаи, когато коментарите на министрите на вътрешните работи през години са ни пречили, имало е случаи, когато коментарите и на други представители на МВР са ни пречили, и случаи, в които медиите изкуствено са раздухвали някой проблем", добави Велчев.

Той призна, че системата е много голяма и в нея работят хора, които невинаги са с високи възможности, но изтъкна и добри примери: "В районната прокуратура във Варна например в чекмеджета, в шкафове в мазето бяха открити няколко хиляди дела от 70-те години. През първата година на мандата ми 2008-ма бяха 275 000 прекратени по давност дела, за миналата година тази цифра е спаднала около 5 пъти. Мисля, че с регистрите за срочност, които има в момента в прокуратурата, този процес е сведен до абсолютния минимум".

"Новият главен прокурор трябва да е човек, който да познава проблемите на системата и аз най-комфортно бих се чувствал, ако той е прокурор", каза още Велчев, като се мотивира с това, че така ще бъде опазен от грешките и трудностите, който той е срещнал.
"Имал съм различни гледни точки през години, в началото ми се струваше по-лесно и това е основната причина да настоявам следващият главен прокурор да няма моето романтично отношение", обясни Велчев. 

Който и да е следващият главен прокурор, непременно ще го свързват с някого, посочи още Велчев в отговор на това, че при неговия избор той беше сочен като човек на Георги Първанов (беше негов съветник - б.р.).
"Който и да бъде избран, винаги ще има една група медии, които ще го свързват с някого. Това е българска традиция, по-важно е той да си гледа работата".

След като миналата седмица Борис Велчев подаде предсрочно оставка пред ВСС, защото бе избран за конституционен съдия, в петък президентът Росен Плевнелиев го освободи с указ от поста главен прокурор. Утре предстои ВСС да избере временно изпълняващ длъжността.