Министерство на регионалното развитие и благоустройството, заедно с Министерство на финансите и Българската банка за развитие разработиха пакет от документи, включващи методически указания към общините и сдруженията на собствениците.
На сайта на МРРБ са публикувани и необходимите образци за кандидатстване по програмата:

Вижте образците >>>

В края на този месец ще бъдат готови и спуснати указанията към общините за програмата, а от февруари трябва да започнат да се приемат заявления от сдруженията на собствениците. В обхвата влизат всички 264 общини.

Условията

В програмата влизат всички многофамилни жилищни сгради, строени по индустриален способ – едропанелно жилищно строителство, пакетно повдигани плочи, едроплощен кофраж. Минималният брой на апартаментите в сградата трябва да е 36.

За да се кандидатства по програмата, етажната собственост трябва да регистрира Сдружение на собствениците по реда на Закона за управление на етажната собственост (по образец) в съответната община/район и регистър БУЛСТАТ.
Уточнява се, че е необходимо да се регистрира едно Сдружение на собствениците за цялата сграда, независимо от броя на входовете в нея.

Избраният Управителен съвет действа от името на всички собственици в сградата. Следва вземане на решение за обновяване на сградата - минимум 67% от собствените трябва да са съгласни, след което да се даде съгласие от името на всички собственици съответната община да реализира всички дейности по сградата.

Сдружението на собствениците подава заявление за кандидатстване (по образец) пред общината/района по местонахождение на сградата. Общината осъществява прием на документи за кандидатстване, оценка, одобрение/отхвърляне. При одобрение на сградата се сключва споразумение.

Общината отговаря за избора на изпълнители по реда на Закона за обществените поръчки за осъществяване на отделните дейности по сградата и за изпълнението на целия процес по обновяване на сградата на своята територия:

Извършване на техническо (конструктивно) обследване и изготвяне на технически паспорт; извършване на обследване за енергийна ефективност от лицензирани одитори и изготвяне на доклад с необходимите енергоспестяващи мерки по сградата; проектиране и изпълнение на строително-монтажни работи; строителен и авторски надзор.

Какво вкючва програмата:
  • обновяване на общите части на сградата (покрив, фасада, стълбищна клетка и др.),
  • топлоизолация и подмяна на дограма (прозорци, врати и др.),
  • ремонт или подмяна на вътрешни инсталации и/или връзки към системите за топлоснабдяване и газоснабдяване в общите части на сградата, 
  • изграждане на инсталации за ВЕИ – соларни панели, 
  • ремонт на електроинсталацията в общите части на сградата,
  • енергоефективни мерки в асансьорите.
В коментари и бележки на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ) по методическите указания за изпълнение на програмата общините настояват държавата да покрие разходите им за администриране и управление.

Съвет

Експерти на регионалния министър Лиляна Павлова съветват още през януари собствениците в големите блокове да вземат решение дали искат да обновят сградата си.
И след като ведомството изготви указанията към общините, веднага да регистрират сдружение, да попълнят формулярите и да ги подадат в общината.

Защото критерият да се класират за саниране е "първи по време, първи по право" и само в първите 2 г. на програмата за енергийна ефективност обновяването ще е 100% безплатно.

В следващите години ще се въведе съучастие от 25% на собствениците. Но те ще бъдат възстановявани от държавата, за да има справедливост и равнопоставеност за участниците в различните програми.

Стефан Стоянов, партньор в една от най-големите фирми за поддръжка и управление на етажна собственост у нас, коментира вчера пред БНР, че все още е неизяснен въпросът за търговските обекти, които са в етажната собственост.