- Как ще коментирате предложението на Министерство на правосъдието за промени в в Закона за българските граждани, които изискват уседналост за гласуващите на всички избори? 

- Промените бяха противоконституционни.

- Междувременно проектозаконът беше оттеглен, как ще коментирате този акт?

- Всъщност и аргументите за оттеглянето им не променят факта, че целта им през цялото време е било да се отнемат права, гарантирани от конституцията. Това, че "искали" само за страни извън ЕС да важи, не намалява сблъсъка с основния закон.

- Според авторите на закона целта е единствено уеднаквяване на изискванията за упражняване на активното избирателно право от страна на българските граждани. Смятате ли, че предложените промени ще изпълнят целта си?

- Тезата за "уеднаквяването" е без почва, защото на местния вот има предвиден текст в Конституцията, че може да се определят със специален закон, докато при парламентарните и президентските има изискване всички да имат възможност да гласуват.

Това е в крайна сметка пиратка с политически цели. Служебният кабинет не може да приема такива промени. Следващото Народно събрание ще може да ги приеме, но няма, тъй като ще паднат в Конституционния съд.

В общи линии президентът Радев ухажва националистите с такива безумни предложения. Нищо повече.

Може да очакваме обаче още такива опити за промени. Може да се опитат да променят Изборния кодекс като забранят секциите в чужбина. Така ще изпълнят желанието на националистите да се блокира вотът в западните страни, докато избирателите на ДПС и ДОСТ, с които националистите са скачени съдове, няма да бъдат засегнати (автобусите).

Очаквам и националистите да изтъргуват спиране на напредъка и въвеждането на електронното правителство и електронното гласуване. Второто, защото ще разшири броят гласуващи в други демографии, където нямат сила. Първото, защото ще разбие редица далавери като тази, която от години въртят в агенцията за българите в чужбина.

Въпросът е дали ГЕРБ ще са готови да предадат тези политики в името на оставането на власт.

По-рано днес Боян Юруков коментира в профила си във Фейсбук, че често се спекулира с броя на българите зад граница, като оценките възлизат на между 1 и 3 млн., а според избирателните списъци става дума за 820 000 души.

"Пълнолетните българи с право на глас без уседналост в България може да проверим като извадим хората в списъците на парламентарния и местния вот
", обяснява Юруков.

Той допълва, че системата за адресна регистрация в социалистическия си вид не работи и дори самият той не е бил изключен от избирателните списъци за местния вот.

Боян Юруков живее и работи в Германия като старши програмист и технически ръководител в немска компания за финансови услуги. По-известен е с блога си, в който се занимава с различни значими политически и обществени теми.