През април Апелативният съд в Бургас увеличи с година и шест месеца наказанието "лишаване от свобода" на Желязков, което му бе наложено след споразумение с прокуратурата.
Това се случи, след като ВКС отмени част от споразумението на подсъдимия с обвинителите след протест на главния прокурор Борис Велчев.

Адвокатът на Желязков - Илиян Василев, заяви днес пред ВКС, че в случая за пореден път се прави опит да се изкриви съдебната практика и с цената на всичко да се утежни положението на подсъдимия само заради името му, предаде БТА.

Василев посочи, че както от морална, така и от правна гледна точка е неправилно да се изменя наказание, което е наложено след споразумение.
Според Върховната прокуратура решението на Бургаския апелативен съд е законосъобразно, а при споразумението на прокуратурата и Желязков са извършени нарушения както от обвинителите, така и от съда, който го е приел.

През април Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, известна като "Кушлев", е спечелила окончателно делото срещу Димитър Желязков - Митьо Очите, с което в полза на държавата е отнето негово имущество. С това дело общият брой на спечелените дела от комисията "Кушлев" стават 23, а общата сума по съдебни експертни оценки на отнето имущество е в размер на 10 844 122,75 лв.