Златанов е използвал правомощията си и е нарушил служебните си задължения в периода декември 2012 г. - юли 2013 г., за да набави за други хора облага или да им причини вреда. Според прокуратурата това е разколебало доверието на обществото към дейността на Комисията за конфликт на интереси.

В скандалното си тефтерче Филип Златанов е водил записки как да бъдат решени различните преписки. В него имаше инициали като Б.Б., Ц.Ц. и И.Ф.

Златанов няма право да заема ръководна длъжност за срок пет години, постанови съдът, предаде БТА. Освен това ще трябва да плати разноските по делото от 3600 лева.
Прокуратурата поиска преди това 3 години условна присъда с петгодишен изпитателен срок заради чистото му съдебно минало.

По голяма част от обвиненията Златанов беше оправдан, а осъдителната му присъда бе базирана само на два пункта от обвинението.

Първият от тях е за задържан и непубликуван сигнал, получен в комисията срещу президента Росен Плевнелиев.
Комисията не се е произнесла по сигнала, а производството е било прекратено.

Прокуратурата смята, че Филип Златанов е прикрил проверка срещу държавния глава, за да не се ощети имиджът му. Според обвинението обаче президентът няма лично отношение към случая.

Второто обвинение, по което Златанов беше осъден, е това, че не е предоставил на бившата съветничка на Плевнелиев - Димана Ранкова, възможността да се защити.
Комисията се беше произнесла, че Ранкова е в конфликт на интереси, но това решение бе подписано с две особени мнения - на Паскал Бояджиев и на Сабрие Сапунджиева.

Златанов не се призна за виновен, а единственият му коментар бяха думите, с които благодари на българския съд.

Адвокатът му Антон Терзийски заяви, че присъдата е тежка и ще обжалва, каквато възможност има в 15-дневен срок.

Делото се гледа по съкратената процедура.

В съобщение от прессекретариата на държавния глава се казва, че президентът  по никакъв начин не е облагодетелстван от това, че Комисията за установяване на конфликт на интереси е прекратила образуваното срещу нещо производство.

"Напротив – това прекратяване вреди на репутацията на президента",
пише в съобщението.

Държавният глава призовава прокуратурата да направи публични всичките си констатации, "за да не остане усещането в обществото, че след месеци разследване е повдигнато обвинение, само защото не е оповестено решение, което по същество ощетява президента".

„Присъдата на Филип Златанов е ефективна присъда за управлението на ГЕРБ", коментира депутатът от левицата Кирил Добрев.

Томислав Дончев от ГЕРБ пък обясни, че „част от добрия политически вкус е да не се коментират съдебни решения".