Дясноцентристът Саркози обяви кандидатурата си във вечерните новини на канал Те Еф 1, докато основният му опонент, социалистът Франсоа Оланд, който води в социологическите проучвания, участваше във втория голям митинг от кампанията си - в град Руан, Северна Франция, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Според допитванията Оланд води с 5 до 8 процентни пункта пред Саркози за първия тур, който е на 22 април, а за втория тур той има към 15 пункта преднина.

"Да, кандидатирах се за президентските избори", каза държавният глава в ефир. Първата му поява като претендент за втори мандат ще е още утре в Анеси, където ще се състои срещата му с избиратели преди големия митинг, планиран за неделя в Марсилия.

Саркози заяви още, че той е човекът, който ще защити идеята за "силна Франция", съобщи АФП, цитирана от "Фокус". Описвайки себе си като твърд реалист и пренебрегвайки водещия социалист Франсоа Оланд като "мечтател", Саркози заяви, че усеща, че е негов дълг да се кандидатира за нов петгодишен мандат.
"Взех това решение, тъй като Франция, Европа и светът през последните три години бяха свидетели на безпрецедентна криза, която означава, че ако не се стремя към нов мандат, ще изоставя задълженията си", заяви той и добави че си представя себе си като "капитан на кораб в кулминацията на буря".

Саботиран от икономическите и социалните проблеми (безработицата е на най-високото си равнище от 12 години насам - близо 10 процента), въпреки по-добрите данни за растежа през последното тримесечие на 2011 г. от прогнозите, Саркози се опитва да измести дебатите към теми, свързани с обществото.

В пространно интервю за в. "Фигаро" той определи основните моменти от политическата си линия: против е правото на глас на граждани на страни извън ЕС, против еднополовите бракове, но се обявява за връщане към добродетелите, свързани с труда и семейството. Саркози предлага също да се организират референдуми за увеличаване на задълженията на безработните или за улесняване на процеса на експулсиране на имигранти с неузаконен статут.

"Това ще е битка между Франция на народа, Франция на труда и тази на елита", заявил той пред близките си, пише пък в. "Канар аншене".