Вчера на общата им пресконференция, на която отчетоха 4-тата година от мандата си, Попова за пореден път изрази обратна позиция от неговата, този път по последния скандал, разтърсил съдебната система и правителството. Тя заяви, че "трябва да сме малко по интелигентни и да спрем да се занимаваме с SMS-и"

На въпрос дали ще се кандидатира отново за президент Плевнелиев отговори, че е рано да се каже, но Попова не отхвърли възможността с думите "Ще видим".

След това обаче тя даде интервю за Канал 3, в което вече директно потвърди, че има такива намерения.

На въпрос дали е готова да влезе в битката за държавен глава, Попова отговори:

"Трябва да има кой да приеме такъв кръгозор, такова присъствие, такава ценностна система, такъв характер. Президентската институция има нужда от присъствие на грижовен стопанин, на закрилник на народа. На човек родолюбец, който обича отечеството си. Човек, за когото връзката между поколенията е изключително важна. Диалогът е много важен. Категоричният отказ от интриги и гола пропаганда. Ако всичко това може да се види, да се провиди, да се възложи на една жена, защо не?

Запитана дали сме готови за жена президент Попова даде пример с течащата в момента кампания на Хилъри Клинтън, кандидат за държавен глава на САЩ, и подчерта, че в Бразилия вече има жена президент - Дилма Русеф.

Вицепрезидентът директно изрази несъгласие с водената в момента политика на "Дондуков 2".

"Президентската институция допринесе за разделението между българския народ и аз имах не едно изказване за това. Имаше погрешни ходове и изтървани думи. Трябва да дискутираме по грешките. Ама за това трябва да си просветен, трябва да ги виждаш нещата ясно", каза Попова с критичен тон.

И добави категорично, че не може и не трябва да се подменя бъдещето на нацията с "креслив пиар", защото така няма как да има национален напредък. 

По думите й трябва "на една маса да се събере цветът на нацията и в сговор и съгласие да се постигне това, което е необходимо", но това не се случвало дори под купола на президентската институция и затова на обикновения човек му изглеждало, че всичко "върви през глава".

Още вчера Попова каза, че е време да престанем да „пътуваме върху розови облаци“ и попита има ли социална сигурност и сплотеност. По думите й това е задача и отговорност на президентската институция, така както на никоя друга и на нито една самостоятелна партийна централа.

Все още не е ясно дали ако Маргарита Попова влезе в надпреварата ще бъде независим кандидат или ще бъде номинация на някоя партия.

НА ФОКУС: Защо Попова атакува Плевнелиев?