Вчера се разбра, че въпреки бюджетните ограничения в държавата, президентството е поискало и ще получи извънредна субсидия в размер на 980 000 лв. Малка част от тях - 179 000 лв., ще отидат за заплати, а останалите 801 000 лв. - за международната програма на Плевнелиев и вицепрезидента Маргарита Попова.

Днес от прессекретариата на държавния глава обясниха защо се налага това.

"За 2014 година бюджетът на Администрация на президента (АП) бе намален с 767 000 лева в сравнение с предходната година. С промени в чл. 55 от Закона за държавния бюджет за 2014 година, влезли в сила от 12 август 2014 година, средствата на институцията бяха намалени с 544 450 лева. Така бюджетът на АП за тази година е с общо 1 311 450 лева по-малко в сравнение с предходната", се казва в официалното съобщение.

В него се уточнява, че при намаляването на финансовите средствата не са били отчетени вече поетите ангажименти на държавно равнище за участие на различни важни форуми, като например срещите в рамките на ЕС, в 50-ата Мюнхенска конференция по сигурност в Германия, Срещата на върха на НАТО в Уелс, както и договорените от много по-рано двустранни визити, като тези в Китайската народна република, Държавата Катар, Великобритания и др.

До края на годината предстоят множество други важни международни форуми и срещи, за които България е поела ангажимента за участие на ниво президент, отбелязват още от прессекретариата.

"Именно невъзможността да се изпълни международната програма на президента и вицепрезидента, която се изготвя около година по-рано, и свързаните с тази програма протоколни разходи, както и дължимите суми към „Авиоотряд“ 28, налагат увеличение на бюджета на АП. Следва да се отбележи, че независимо от готвеното увеличение, бюджетът на АП е по-малък от този за 2013 година с 331 450 лева", завършва съобщението.