Това каза еврокомисарят за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева в предаването „Нека говорят” по bTV.

Ние трябва да работим много по-сериозно за превенцията. Там, където има рискове, ние трябва да знаем какви са. Трябва една институция да събира тази информация и да отговаря за нея, каза еврокомисарят.

По думите на Георгиева, въпреки, че има и елемент човешка грешка за скъсването на язовирната стена и заливането на с. Бисер, основата на трагедията са много тежките зимни условия. „Майката природа си казва думата. В цяла Европа има незапомнени студове. Жертвите в Европа се увеличават, над 380 души са загинали от студа. Засега прогнозите са много тревожни – очаква се рязко затопляне и има рискове от наводнения в България и цяла Европа”, каза още Георгиева.

По-рано днес министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов коментира, че Кризисният щаб не е разпуснат, предаде БНР.

Вчера в Русе колегите получиха информация за човек, забелязан във вилна зона - възрастен човек. Той е излязъл, премръзнал, колегите чакаха медицински екип, но имаше забавяне и колегите закараха човека в медицинския център, но той почина от измръзване. Така че- да се съобразим със зимните условия. Да ограничим движението и да не ходим надалеч от домовете си, заяви Цветанов. Той посочи, че такива студове и снежна покривка не е имало от повече от 20 години.

В Хасковско сега се търсят възможности за контролирано изпускане на водни обеми от микроязовири. В немалко от случаите клапите са циментирани, за да не могат да бъдат изпускани никакви водни обеми, което води до допълнително усложняване на обстановката. Последните две денонощия колегите работят постоянно за изпускането на яз. Елена. По дигите на Свиленград сме концентрирали усилията си. Имаме проблеми с дигата и на Любимец и в Харманли, където трябва да се положат максимални усилия за възстановяване на дигите, отбеляза Цветанов и добави, че 618 язовира на територията на страната са потенциално опасни.

В момента работим в тясна връзка с "Напоителни системи". Благодаря на всички, които денонощно работят, и на министър Найденов за оказаното съдействие за максимална мобилизация на "Напоителни системи", както и на "Пожарна безопасност и защита на населението", каза още Цветанов.