Президентът Росен Плевнелиев, премиерът Бойко Борисов, председателят на парламента Цецка Цачева, настоящи и бивши министри, икономисти, бизнесмени, интелектуалци, хора на изкуството и граждани се събраха в Софийската градска художествена галерия за премиерата, предаде БТА.

"Добре е, когато политиците говорят, още по-добре е, когато пишат", заяви държавният глава и призова всички политици да напишат своята история, защото писаното остава и бъдещите управници ще могат да извличат поуки.

Минахме през нелеки моменти заедно, бях част от този процес и съм сигурен, че Дянков е представил всичко по обективен начин, добави Росен Плевнелиев.

"Дянков си остана една личност - спорна, и все повече си мисля, че здравомислещите хора ще го оценят с времето", каза премиерът Бойко Борисов, в чийто първи мандат Симеон Дянков беше вицепремиер и министър на финансите.

"Управлявахме в най-тежката финансова криза в света и това, че запазихме финансовата си стабилност, че бяхме давани за пример в Европа, се дължи на Дянков", посочи Борисов.

Всеки министър искаше пари, а той правеше всякакви възможни трикове да остави впечатление, че всички ще имат, а накрая с удоволствие да установят, че нямат, описа Борисов предишния си министър и призна, че няколко пъти той е успявал да му "изправи косата, както никой друг не е правил".

За определението "лошият Дянков", бившият министър на финансите коментира пред журналисти, че това е работата на един министър - да бъде лош, когато всички искат по много.

"Ако бяхме достигнали нулев дефицит, щяхме да спрем с тази политика", посочи той за работата си.

Той заяви, че не би се върнал в политиката отново, поне през следващите няколко години, но че често контактува с колегите, които сега пак са на власт.