Парите са получени миналата година, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Комисията по комуникации и околна среда обяви, че Ахмед Фахур, управляващ директор на националната пощенска служба, е получил заплата от 4,4 милиона австралийски долара плюс бонус от 1,2 милиона австралийски долара за миналата финансова година.

Това е над 10 пъти повече в сравнение с премиерската заплата от 507 000 австралийски долара. За сравнение заплатата на главния изпълнителен директор на Американските пощи (U.S. Postal Service) и министър на съобщенията Меган Бренан е 286 137 долара за 2016 година.

Информацията бе разкрита въпреки възраженията на Австралийските пощи (Australian Post), че това би могло да привлече медийното влияние и да опетни марката, както и да навреди на бизнеса и на бъдещата рентабилност.

Нито един сенатор в комисия обаче не е съгласен с пощенската служба, че разгласяването е в противоречие с обществения интерес. От изпълнителните директори на австралийските компании, чиито акции се търгуват публично, се изисква да оповестяват възнагржденията си на годишните общи събрания и за директорите от държавния сектор не бива стандартите за прозрачност да са по-ниски.

Австралийският премиер Малкълм Търнбул, който е бивш търговски банкер с лично състояние от над 200 милиона австралийски долара, е казал на председателя на управителния съвет на Австралийските пощи Джон Станхоуп, че "възнаграждението е твърде високо".