Членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) гласуваха с 9 гласа "за", 4 гласа "против" и 6 гласа "въздържал се" за нея, съобщиха БТА и "Фокус".
Тя не събра необходимите 13 гласа, за да оглави най-големия апелативен съд в България, въпреки че срещу нея нямаше нито едно негативно изказване.

От заседанието на съвета отстъстваха петима души, сред които главният прокурор Сотир Цацаров и председателят на Върховния административен съд Георги Колев, съобщи "Дневник".

"Благодаря, защото ме отървахте от едно натоварване, за което се съгласих само заради колегите. Бих искала да знам защо не ме избрахте, за да знам какво да кажа на колегите. Никой не е длъжен да ме харесва, но това, че хора гласуват против мен, без да се изказват, показва лицемерие. Подобно отношение е оскърбително към системата, съдиите от САС и към обществото. Крайно съм разочарована заради лицемерието, не за това, че не съм станала ръководител", коментира Куцкова.

Галя Карагьозова от ВСС й отговори, че решението им няма мотиви.

"Браво, колеги, скоро ще ни тричат. Лъжци", ядоса се след гласуването Камен Иванов, член на ВСС след гласуването.

"Проява на морал е да кажат защо не я подкрепят. Говоря с омерзение. Кажете ми колко по-подходящ кандидат чакаме за този съд? Има подмолност", обърна се Юлия Ковачева към тези, които не подкрепят Куцкова.

"Сами подписваме съвсем явно несъстоятелността си като колективен орган. Този смешен плач, че ще ни разпуснат, е жалък. Това показва пълна делегитимация на ВСС", каза и Калин Калпакчиев.

Соня Найденова обясни, че това, което се случило, надминало и най-лошите й очаквания.

Ясен Тодоров каза, че не е подкрепил Куцкова, защото тя била политически обвързана.
Той мислел, че ще задълбочат разделението в съдийската гилдия по този начин.

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов и и Михаил Кожарев призоваха решението да се прегласува, но в крайна сметка то бе оттеглено след скандал между членовете на съвета.

Мотивите на Куцкова

"Много ме боли от цялостната несправедливост по отношение на съдиите, излязохме виновници за цялата неразбория в държавата. Главното, което ме убеди да се кандидатирам, е това, че е нужна малко нормалност, а и че съдиите не заслужават това отношение",
каза преди гласуването Куцкова пред ВСС, мотивирайки кандидатурата си за председател на САС.

Тя работи в Гражданското отделение на съда.

Наблюдава се струя свеж въздух в СГС, колегите се успокояват, каза тя, и това по думите й е станало със съдействието на Лозан Панов и на ВСС.

По думите й най-натоварени в САС в момента са търговските съдии.
Тя е на мнение, че трябва да се направи проверка как са разпределяни делата им, защото това ставало неравномерно.
Според нея проблемът трябвало да се реши с участието на съдиите.

"Не виждам какво бих загубила, ако се изрепча на някого, който напада съда", отговори Куцкова, попитана дали би продължила да защитава колегите си.

Тя призна, че не би искала част от сегашните заместници да останат, защото им няма доверие, но би искала да чуе и колегите си в съда.

Куцкова цитира изказване на нейна колежка, която й споделила мнението си, след като била на заседание на правната комисия в парламента:
"Като гледам кой ни приема законите, пак добри закони имаме."

"Не бива да делим хората на членове на Съюза на съдиите в България и на нечленове, както и на квазиреформатори. Хората трябва да са способни да носят отговорност. Време е да сложим край на тези битки в системата, за да спрат да се подават негативни сигнали към обществото", заяви на дискусията председателят на ВКС Лозан Панов, който подкрепи кандидатурата й.

Съдът е без председател, след като бившият му ръководител Веселин Пенгезов беше отстранен. Той е обвинен за злоупотреба с европари. Въпреки това се яви на първия избор за председател преди около година.
Във втората процедура участваха пак Пенгезов и зам.-шефът на Апелативният съд Стефан Гроздев.

Преди време Пенгезов свърза депутата от ДПС Делян Пеевски с обвинението срещу себе си и добави, че е получавал SMS-и от него как да се реши дело.
Било му намекнато, че ще види втори мандат "през крив макарон". Интерес имало и към делото срещу нападателя на Ахмед Доган - Октай Енимехмедов.