Така рускинята с финландски паспорт пробвала да свали забраната си да напуска България.

Миналия септември тя беше осъдена на първа инстанция на 10 години затвор и тогава съдът измени мярката й от парична гаранция в задържане под стража. След това обаче Софийският апелативен съд освободи подсъдимата заради тежко заболяване и отново ѝ наложи парична гаранция от 5000 лв.

Преди седмица Месинг е поискала от СГС да отмени забраната ѝ за напускане на страната. За целта тя представила медицински документ от Института по имунология към университета „Лудвиг Максимилиан“ в Мюнхен, според който се нуждаела от спешна хоспитализация за 30 дни. Документът бил подписан от двама професори, един от които бил Рудолф Ванк, съобщи lex.bg.

Градският съд обаче поискал съдействие от Евроджъст и в отговор бил уведомен, че през март миналата година проф. Ванк е починал, за което били изпратени и писмени доказателства.

Вчера чужденката не се яви в съда и това се оказа единствената причина да не бъде задържана. Прокуратурата поиска да ѝ бъде изменена мярката за неотклонение в задържане под стража заради представен неистински документ. Според държавното обвинение е налице промяна в процесуалното поведение на подсъдимата и има реална опасност тя да се укрие, ако не бъде задържана.

„Това, което твърди прокуратурата, може и да е вярно, но не е основание за измяна на мярката за неотклонение“, отвърна защитата на Месинг.

Съдът остави искането на подсъдимата без разглеждане, но прие, че се е възползвала от неистински документ, за което ще бъде уведомена прокуратура и рускинята може да получи ново обвинение. Съдиите също бяха категорични, че е налице основание за промяна на мярката й, затова я обявиха за издирване.

Делото за пране на пари срещу Месинг и сънародника ѝ Дмитрий Абрамкин, също осъден на 10 години затвор, се води от 2011 г. и многократно е забавяно заради нейни заболявания и негови отсъствия. Разследването започна през 2008 г., като според обвинението по сметката на фирмата „Оптима Ка“, която е собственост на рускинята, са идвали пари от Русия и с фалшиви документи били превеждани в чужбина. Месинг и Абрамкин бяха задържани на 23 май 2008 г.