450 млн. лв. са необходими за подмяната на техниката на пожарната, заявиглавен комисар Николай Николов, директор на  „Пожарна безопасност и спасяване”, цитиран от "Фокус".
По думите му един от проблемите заради, който протестират пожарникарите, е недобрата материална база. Според него подмяната на техниката не може да бъде еднократен акт, а е необходимо постепенно да се създаде организация на звената за „Пожарна безопасност и спасяване”.

„Има много разработени програми. Главният проблем е финансовото осигуряване. Една от програмите е свързана с националния план за защита при бедствия”, обясни Николов, като посочи, че в близките 10 години трябва да се извърши тази модернизация.

Президентът на Националния синдикат на пожарникарите "Огнеборец" Любомир Еленков съобщи на среща с министър Цветанов, че служители на ръководни постове в областните противопожарни служби извършват нарушения. По думите на Еленков става въпрос за нередности при прилагането на работното време на пожарникарите, както и че не им се заплаща извънредния труд. Той посочи, че нарушенията са във Великотърновска, Врачанска, Сливенска и Бургаска област. Министър Цветанов е поел ангажимент да извърши проверка.

По-късно в МВР Цветан Цветанов обсъди с полицейските синдикати всички проблеми, свързани с пожарникарите и полицаите. От ведомството съобщиха, че той е уверил присъстващите, че всички социални придобивки за служителите, получени през годините, се запазват. Във връзка с подобряването на материалната база, министърът е заявил, че МВР ще кандидатства да бъде вписано като бенефициент по Оперативна програма „Регионално развитие”.

Може да се стигне до общи протестни действия на полицаи, пожарникари и военни, прогнозира обаче пред Дарик радио междувременно Галентин Грозев от Синдикалната федерация на полицаите. Служители на Гранична полиция не са получавали нови униформи от 3 години, а в част от останалите полицейски управления от 2 г. Грозев разказа, че все още не са решени проблемите с консумативите и липсата на бензин в МВР. Полицаите са недоволни и от това, че нощният труд няма да им бъде заплащан според една от промените, готвени от правителството.

"Липсата на пари за дрехи, за униформи... Хартията си я осигуряваме ние, мастилото и принтерите си осигуряваме ние. Ние не сме бумашкаджии, но тези неща са необходими. Мислим да минем на нов етап в протестирането. Ще уведомим нашите партньори от ЕС и те ще предприемат необходимите мерки, за да информират ЕК за нещата в България, защото да имаме претенциите да влизаме в Шенген със скъсаните униформи и с разпраните кубинки, и с липсата на бензин, просто е смешно. Ще има съгласувани акции и на балканско ниво с колеги от Сърбия и Румъния", предупреди още синдикалистът.

 

Межудвременно професионалният празник на пожарникарите беше отбелязан с тържествена церемония на пл. „Ал. Невски”. В тяхна чест бе поставен венец пред паметника на Незнайния воин. По време на церемонията беше прочетено приветствие от министър Цветанов, в което се посочва, че празникът е доказателство за високото обществено признание към професията на пожарникаря.