Превантивно са евакуирани хората от три села. Няма загинали и пострадали. Засилено е присъствие на полицията за опазване на имуществото на хората, съобщи пресцентърът на МВР.

Директорът на ПБЗН главен комисар Николай Николов е на място и ръководи действията по спиране на разпространението на огъня, което ще е сновната задача на огнеборците през нощта.

Обстановката при пожара в Кресненското дефиле е страшна, каза пред Радио "Фокус" инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападно държавно предприятие.

По думите му фронтът на огнената стихия се разраства и вече е много близо до село Ощава, поради което най-вероятно ще започне евакуация на местното население.

„Вятърът е много силен и въпреки, че работят над 15 автомобила на пожарната и над 10 от нашите високопроходими автомобила огънят не може да бъде овладян.

На терен са над 100 човека пожарникари и доброволци, но нещата са много тежки. В гасенето на пожара вече участват два вертолета от състава на авиобаза Крумово.

Пожарът е на много голям фронт, а силният вятър го вдига върхов и не може да се влезе да се ограничава директно, затова го чакаме на пътищата, за да може да предотвратим човешки жертви“, обясни още инж. Дамянов.

„Пожарът гори на много фронтове и във всички посоки, което допълнително усложнява нашата работа“, посочи инж. Дамянов.

По искане на Пожарна безопасност и защита на населението, ЧЕЗ Разпределение България изключи електропровода в местността, съобщиха от пресцентъра на електроразпределителното дружество.

Над 5 000 дка вече е площта, обхваната от пожара в Кресненското дефиле. В погасяването му се включиха 38 военнослужещи с 5 специализирани машини от състава на Сухопътните войски, както и над 10 противопожарни и аварийно-спасителни автомобила и тежка верижна машина за проправяне на просеки.

Огнеборци от Благоевград, Симитли, Петрич, Сандански, Банско, Разлог, Гоце Делчев също са се включили в усилията за овладяване на огъня.

В тяхна помощ са се присъединили и пожарникари от Кюстендил, два екипа с пожарни коли от София, служители на Югозападното горско стопанство, модулно армейско формирование, булдозер, както и два хеликоптера, които участват в гасенето.