Гори районът на разрушената черква „Св. пророк Илия”. В района минава транзитният газопровод за Гърция, както и 400-киловолтов далекопровод също за Гърция.

Пожарът временно прекъсна захранването в подстанциите Симитли и Кресна.

Първоначално огънят е обхванал около 100 декара смесена гора - широколистна и иглолистна. Но тъй като в иглолистната гора пожарът е върхов, се разпространява изключително бързо от силния вятър.

Огънят е изключително близо до съседното село Стара Кресна, откъдето най-вероятно ще бъде евакуирано местното население. Пожарът продължава да се разраства и към следващото село Ощава. Той върви по една линия по билото на планината, като се очертават големи огнени петна.

Към мястото са изпратени 25 пожарникари с шест пожарни и един аварийно-спасителен автомобил, тежка верижна машина за проправяне на просеки, военни също се включват в гасенето.

"Положението при пожара в Кресненското дефиле е много сериозно заради силния вятър в района", каза областният управител на Благоевград Бисер Михайлов, който свика кризисен щаб в близост до огнената стихия.

"Изключително суха е цялата тревиста и храстовидна растителност, което спомага за разпространението на пожара. В потушаването на пожара вече се включиха служители на Югозападно държавно предприятие, над 10 противопожарни автомобила, които са оборудвани с помпи с резервоари, чакаме на място да пристигнат и сили на Българската армия от Военно формирование 26 400 – Благоевград, като в един по-късен етап служители на авиобаза „Крумово“ на военно въздушните сили и хеликоптери също да вземат участие в потушаването на пожара“, каза още Бисер Михайлов.

Той добави, че тъй като част от пожара е върхов, това допълнително усложнява ситуацията.

Областният управител посочи, че преценка дали летателна техника да се включи в овладяването на пожара ще направят самите служители на авиобаза „Крумово“ след като направят оглед на място.

Бисер Михайлов заяви, че към момента не може да се ангажира с коментар колко декара е засегната площ от пожара, но видимо изглежда, че са около 500 дка. „В тази цифра се включва смесена растителност – треви, храсти и гора“, каза още той.

Междувременно пожар изпепели склад за пушки за пейнтбол.