Към 17.10 часа временното извеждане на хората е приключило, съобщи МВР. Засегнатите от наводнението населени места са изолирани от
полицейски екипи. В района са разположени групи за наблюдение на критичните участъци. Пожарникари и спасители са в готовност да окажат помощ на жителите от засегнатите селища.

Евакуираните хора са настанени в училища в Дългопол, където им е осигурена храна и вода. Предприето е дежурство на полицейски екипи за опазване на имуществото на пострадалите.

Над 285 души са евакуирани от селата Величково, Дъбравино, Гроздево и Цонево, съобщи областният управител на Варна Стоян Пасев.

Населените места са по поречието на Камчия и са застрашени от евентуална приливна вълна заради преливането на язовир "Цонево". Пасев уточни, че в момента съоръжението прелива с 20 кубически метра в секунда, но е възможно водата да стигне и до 100 кубика в секунда.

Областният управител допълни, че обстановката в общините Провадия и Аксаково вече е нормализирана. Обявено е бедственото положение в село Разделна, община Белослав. Там под вода е и жп линията, което е довело до спиране на влакове за Варна.

Началникът на Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Николай Николов допълни, че подобна организация за извеждане на хора от домовете им се прави за пръв път в България. Той поздрави областния управител на Варна и кмета на града Иван Портних за усилията, които са положили.

Ситуацията във Варненска област се нормализира, обяви по-късно министърът на вътрешните работи Веселин Вучков. Той призова хората от засегнатите райони да спазват точно препоръките, дадени им от институциите, които се заминават с овладяване на бедствието.

Язовир "Цонево" прелива, но все още няма сериозни поражения вследствие на това. Взривена е една от дигите на река Камчия и нивото вече започва да спада, съобщи Ивайло Василев - генерален директор на "Напоителни системи", който е на мястото. 

В село Одринци, Добричка община, тази вечер беше предприета  частична евакуация, а във вторник сутринта всичките близо 300 жители ще напуснат селището, съобщи директорът на областното управление "Пожарна безопасност и защита на населението" Дарин Димитров. Мярката се предприема заради контролираното изпускане на язовир "Одринци" с дебит от 500 до 1000 литра в секунда.

Вече са евакуирани близо 200 души в село Долина, също заради източването на "Одринци", каза Дарин Димитров. Част от хората са настанени в училището в село Ведрина, а други са се приютили при роднини в други селища. Петнайсетина души в Долина са останали да охраняват животни, но са нависоко и за тях няма опасност, добави директорът на областното управление. И в Одринци, и в Долина има засилено полицейско присъствие.

В Добричката община бе обявено бедствено положение в четири села - Карапелит, Генерал Колево, Одринци и Долина.

Бедствено положение заради наводненията е обявено в шест села в община Сливен. Това са селата Биково, Тополчане, Стара река, Крушаре, Жельо и Злати войвода.  Бедствено остава положението в бургаските квартали "Долно Езерово" и "Лозово".


Във вторник ще бъде направен оглед със самолет за източника на водата, причинила наводнението в дуловското село Долец. Това съобщи областният управител на Силистра Стоян Бонев, който свика щаба за изпълнение на Областния план за защита при бедствия.

В селото от водата има съборени и наводнени къщи. Част от обитателите им са евакуирани в детската градина и кметството на Долец. Търсят се възможности за трайното им настаняване в общински жилища, но такива има само в село Окорш.

От Областната организация на БЧК в Силистра са осигурени одеяла, храна и минерална вода. Това е второто наводнение на селото от септември насам.