Според предварителни данни, причината за срутването на историческата сграда са силните дъждове, които са подкопали основата на сградата. Експертите пък смятат, че дъждовете не са основната причина-според тях за паметниците не се полагат достатъчно грижи.

"Домът на гладиаторите" е разположен в зона, където и до момента работят археолози и там няма достъп на туристи. Стените на сградата са рухнали сутринта, когато учените все още не са били на работа и няма жертви при инцидента.

Смята се, че сградата е била използвана за тренировка на бойците, преди излизането им пред публика.  По стените на дома имаше фрески, от които сега няма и помен, съобщават местните медии, цитирани от КРОСС.

Помпѐй е античен римски град, погребан под слой от вулканична пепел след избухването на Везувий през 79 г. Градът е открит през 1748 г., когато са проведени и първите археологически разкопки. В момента е музей под открито небе. Помпей е разположен в италианския регион Кампания, в подножието на вулкана Везувий.

В Античността Помпей е типично малко градче. През 1 век пр.н.е. градът влиза в Римската държава. Последните разкопки показват, че в 1 хилядолетие пр.н.е. е съществувало селище при съвременния град Нола, което през 7 пр.н.е. е преместено по-близо до устието на реката. Новото селище, Помпей, според древногръцката митология било основано от Херакъл, но всъщност негови основатели са оските.

Името на града може би произхожда от оското бройно числително pompe - пет, макар това да е само предположение. Според историка Страбон населението на града в древността се е състояло от оски, етруски, пеласги и самнити. За ранната история на града, който бързо се разраства, не се знае почти нищо. Откъслечни сведения говорят за въоръжени сблъсъци между гърци и етруски, както и за това, че помпейците попадат под гръцко влияние, приемат гръцкия пантеон и строят в чест на гръцките богове дорийски храм в 525 пр.н.е.

По-късно в района на Помпей се налага влиянието на етруските. Именно оттам те възприемат култа към Аполон. След пораженията на етруските при Куме и Сиракуза, през 474 пр.н.е. региона на Кампания отново е завладян от гърците. Между 424 пр.н.е. и 420 пр.н.е. Помпей е владение на самнитите. През 310 пр.н.е. градът успява да отрази грабителско нашествие на римски моряци, изпратени да превземат съседния град Нуцерия, а през 290 пр.н.е. Помпей, както и всички други самнитски градове, се присъединява към римския съюз.