Разширяването на достъпа има отношение към най-масовото подпомагане - месечните помощи за отглеждане на дете до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст.

Така към 31 май средномесечно от помощта са се възползвали 451 977 семейства за 690 499 деца.

Новият праг е валиден и при определяне на правото за получаване на еднократна помощ при бременност, целевата помощ за първокласници и месечната помощ за отглеждане на дете до навършване на една година. Към края на май за отглеждане на дете до една година средномесечно са отпуснати 16 772 помощи, а 5506 - като еднократни помощи при бременност.

Доходният критерий не се отнася за семейства с деца с трайни увреждания, с един жив родител и деца, настанени в приемни семейства и в семейства на роднини или близки, уточняват от агенцията.

Заявленията се подават в дирекцията "Социално подпомагане" по постоянен адрес, освен в случаите на съвместно живеещи родители без граждански брак, които съжителстват на един настоящ адрес.

Размерът на еднократната целева помощ за ученици, записани в първи клас в държавно или общинско училище, е определен на 250 лв., се казва в информацията. Заявлението за тази помощ се подава след записване на детето в първи клас, като крайният срок е 15 октомври. Изключение са случаите, когато поради здравословни причини, установени с протокол на ЛКК, детето не може да започне училище, но не повече от 6 месеца от началото на съответната учебна година, уточняват от Агенцията за социално подпомагане. Помощта се възстановява, ако детето не постъпи в училище или не посещава редовно занятия до завършване на първи клас.

Общият брой първокласници, за които е отредена еднократна помощ за учебната 2015/2016 г., е 44 721, а изплатената сума - 11 157 292 лева, информират от ведомството.