В церемонията, състояла се в Краков, участваха полският външен министър Радослав Шикорски и държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. Базовият договор за разполагане на обекти от ПРО на САЩ в Полша бе подписан във Вашингтон през август 2008 г.

Днешният протокол го адаптира "към новата архитектура на системата за ПРО", представена на 17 септември 2009 г. от президента на САЩ Барак Обама, отбелязва агенцията, като цитира участниците в срещата. По думите на Шикорски, "допълнението определя обновена конфигурация на военната база в Реджиково, където ще се използват ракети от нов тип".

"Предишната версия (на системата, чието разполагане в Полша се планираше по времето на Джордж Буш - бел. ред. на ИТАР-ТАСС) би могла да отразява само удар на междуконтинентални балистични ракети, а ракетите, които в крайна сметка ще бъдат разположени в Полша, ще могат да защитят целия Северноатлантически алианс срещу атаки от различни разстояния и посоки", каза полският министър. "Новата система ни харесва много повече от предишната, тъй като е по-ефикасна", допълни той.
 
Хилари Клинтън отбеляза, че тази система "има отбранителен характер и не представлява заплаха за Русия". "Нашето желание е да сътрудничим с руските си партньори в сферата на ПРО, защото това ще е в наш интерес", добави тя.

Миналия септември администрацията на Обама заяви, че се отказва от скъпоструващите планове да разположи в Полша ракети прехващачи с шахтно базиране и вместо тях ще използва ракети от типа Ес Ем-3 (SM-3). Като основна причина САЩ изтъкнаха, че рискът от ядрена балистична атака откъм Иран се е оказал по-малък, отколкото гласяха предишни оценки.

Полският министър на отбраната Богдан Клих заяви, че ракетите Ес Ем-3, както "ясно заяви американската страна", ще бъдат разположени в Полша между 2015 и 2018 г., добавя агенцията. Новият подход към системата за ПРО предвижда тя да защитава най-вече американските войски в различни части на света срещу ракети със среден и малък обсег. Такъв зенитен комплекс - една батарея ракети "Пейтриът", засега впрочем само на ротационна основа и с цел обучение, бе изпратен през май в полското градче Моронг, на 60 км от границата с руската Калининградска област, припомня ИТАР-ТАСС.

Хилари Клинтън припомни на церемонията, че е поканила Русия да се включи в тези "чисто отбранителни" усилия и че това предложение все още е валидно, посочва Франс прес. Изправен срещу "общите заплахи", Вашингтон "се надява Русия в по-голяма степен да се ориентира към съвместна дейност за отпор на тези заплахи", заяви държавният секретар на САЩ.