Двама заложници са освободени от специалните части, един полицай е загинал, а двама са ранени при нападението тази сутрин от група въоръжени лица срещу сграда на полицията и вътрешните войски в Ереван, съобщи Службата за национална сигурност на Армения, цитирана от Интерфакс, РИА Новости и БТА. Подробности за гибелта на полицая и за действията на спецчастите не се съобщават.

Правохранителните органи напълно контролират ситуацията и предприемат необходимите мерки за развръзка на заложническата драма, заяви Службата за национална сигурност.

Държавният глава на Армения Серж Саркисян е провел съвещание с представители на правоохранителните органи по повод заложническата криза в столицата Ереван.

Присъстващите са информирали арменския президент за инцидента, който се случи в Ереван рано тази сутрин, а също и за мерките, предприети от съответните органи за преодоляване на ситуацията.

Опозиционният деец Жираир Селфилян, за чието освобождаване от ареста настояват според местните медии нападателите, е бивш военен командир, яростен критик на президента на Армения Серж Саркисян, недоволен от подхода на правителството към конфликта в Нагорни Карабах.

Арменски медии, цитирани от Ройтерс, съобщиха, че въоръжените нападатели искат оставка на Саркисян, и че има ранени както полицаи, така и заложници. Сред заложниците на въоръжената група са шестима полицейски служители.

Това съобщи пред журналисти заместник-началникът на Националната полиция на Армения Унан Погосян.

"Държат заложници, въоръжени са, и ние за пореден път ги призоваваме да се въздържат от провокации, престъпления, убийства и кръвопролития“
, заяви Погосян.

Сред заложниците са заместник-началникът на полицията на Армения генерал-майор Вардан Егиазарян и заместник-началникът на полицията на Ереван полковник Валерий Осипян, съобщи пред журналисти депутатът от парламента на Армения Никол Пашинян. Пашинян от сутринта се намира на мястото на инцидента и преговаря с похитителите.

Има пострадали, в ръката е ранен оператор от пресслужбата на полицията, по когото стреляли нападателите.

Сградата е блокирана от военни
, а на мястото е пристигнал началникът на полицията на Армения Владимир Гаспарян.

Според арменски медии нападателите на разсъмване нахлули с камиони на територията на комплекса, пробивайки си път през портала.

Автомобили на полицията, бронетранспортьори и военни камиони напълно са блокирали подходите към базата на полка на патрулно-постовата служба на полицията на Армения в административния район Еребуни, завзета тази сутрин от опозиционери, предаде кореспондент на ТАСС от мястото на събитието.

Еребуни е един от гъстонаселените райони на столицата на Армения. Редом с дислокацията на полка, където по-рано се помещавал спецназът на КГБ, се намира сградата на местния полицейски участък и районния първоинстанционен съд - място за временно задържане на арестуваните.

Жители на съседни сгради разказват, че днес около 05,00 ч. местно време били събудени от серия силни взривове и изстрели. Сега на покривите на тези къщи са са разположени снайперисти, предаде. Полицията прогони от покривите телевизионните и фотожурналисти, като обясниха мярката с грижа за тяхната безопасност.

Органите на държавната власт действат в нормален режим, заяви в съобщение за медиите Службата за национална сигурност на републиката.

Привърженици на бунтовниците чрез социалните мрежи и медиите периодично разпространяват дезинформация за начало на въоръжено въстание.

Службата за национална сигурност заявява, че тези съобщения "абсолютно не отговарят на истината" и предупреждава, че "всички противозаконни действия ще бъдат пресечени незабавно, а извършителите ще бъдат обезвредени и ще понесат отговорност".