Говорителят на СНС Жорж Сабра каза на пресконференция в Истанбул, че опозиционната група е решила да въоръжава Свободната сирийска армия (ССА), предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Ние искаме военна намеса на арабските и западните страни, да бъдат установени сигурни хуманитарни коридори и зони за защита на цивилните, да бъде въведена забранена за полети зона над цяла Сирия, за да се попречи на Асад да продължи кланетата", каза говорителят.
По думите му СНС е създал координационно бюро, за да доставя оръжия на ССА с чужда помощ, но отказа да разкрие къде се намира бюрото и кои държави са се включили. 

По-рано сирийският министър на информацията обаче заяви, че Катар и Саудитска Арабия подкрепят терористични групи в Сирия и носят отговорност за кръвопролитията. Той обвини терористи и за жестокото масово убийство на 57 души, между които деца и жени. Според опозицията обаче те са избити от сирийските сили за сигурност.

Безпрепятственият достъп за оказване на хуманитарна помощ трябва да е общо правило, а не изключение, заяви междувременно председателят на международната разследваща комисия за Сирия Пауло Пинейро, докато представяше втория доклад за обстановката в тази страна пред Съвета за правата на човека на ООН в Женева, предаде Франс прес.
"След месеци на възпрепятстване, правителството на Сирия предостави ограничен достъп на хуманитарните организации. Изгубено беше ценно време и бяха пропуснати възможности да се помогне на онези, които са в нужда, заради поведението на правителството. Много хора загинаха заради липсата на адекватно медицинско лечение и на стоки от първа необходимост," добави той.

Пинейро посочи, че положението на сирийските цивилни е отчайващо и припомни, че продължава бежанската вълна от Сирия към Ливан, Йордания и Турция. Бягащите от Сирия говорели за масови произволни арести и за произволни екзекуции, извършени от силите на режима.

"Ще дойде ден, в който било то цивилните или военните власти на тази страна ще трябва да отговарят пред правосъдието за действията си", заяви в същото време министърът на външните работи на Франция Ален Жупе по време на заседание на Съвета за сигурност на ООН на ниво външни министри. Той прикани Русия и Китай да се вслушат в гласа на арабите и на световната съвест и да се присъединят към останалите страни, които осъждат репресиите в Сирия. Москва и Пекин блокираха вече две резолюции на Съвета за сигурност за Сирия.
Доклад на разследваща комисия към ООН е потвърдил, че в Сирия в момента се извършва престъпление срещу човечеството, подчерта Жупе.