Двете организации призовават държавните институции и общински власти в София да положат необходимите ефективни усилия за възпрепятстване на плановете за провеждане на "Луковмарш".

До момента в онлайн подписката са се подписали над 4000 души от различни краища на света. Сред тях има хора от Канада, Кралство Нидерландия, Бразилия, САЩ, Израел, Великобритания и Аржентина.

Организаторите смятат да връчат подписката на премиера Бойко Борисов.

Всеки, който иска да се подпише, може да го направи тук >>>.

"Христо Луков застава идеологически зад депортацията на 11 343 евреи от администрираните от България територии в лагера на смъртта Треблинка през март 1943 г.  Като влиятелен български политически и военен лидер, той е имал тесни връзки с нацисткия режим. Стотици хора честват Луков по улиците на София от 2003 г. насам. След няколко месеца името на този чудовищен антисемит ще бъде възхвалявано отново", отбелязват от "Шалом".

Оттам припомнят, че тази година "Луков марш" съвпада с периода на председателството ни на ЕС.

"През първата половина на 2018 година България ще поеме Председателството на Съвета на Европейския съюз. Престижното водещо място на страната ни в блока през този период ще означава тя да поеме ролята на лидер, който отстоява споделените ценности на Европейския съюз, сред които са толерантност и заклеймяване на екстремизма, расизма, ксенофобията, антисемитизма и всички други форми на дискриминация", коментират от "Шалом" и добавят:

Ще бъде огромна политическа грешка за страната ни, явяваща се столица на Европейския съюз, да разреши провеждането на нощно шествие с участието на хиляди черноризци със запалени факли, поддръжници на личност и идеология, която символизира най-мрачните моменти от европейската история на 20-ти век – времена, които в действителност създадоха нуждата от Обединена Европа като гарант катастрофата да не се повтори".

Ген. Христо Луков (1888 - 1943 г.) е изключително противоречива фигура в българската история. Той е  български офицер и Министър на войната 1935-38 г.

Като министър Луков разформирова наложения Военен съюз и възстановява силно намалената от Ньойския договор Българска армия, цялостно я реорганизира, превъоръжава и модернизира, което му спечелва много привърженици.

През 1932 г. той е избран за лидер на Съюза на българските национални легиони (СБНЛ) – младежка организация, проявила симпатии към политиката на Германия и поради това обявена за фашистка.