На митинг на централния площад "България" декларация на местния общински съвет, в която се възразява срещу за решенията на Министерския съвет и Народното събрание за прекратяване строителството на АЕЦ "Белене", получи подкрепа, съобщи за БТА кметът Петър Дулев. 
Над 3000 са се подписали под искане за преразглеждане на решението за АЕЦ-а.

На митинга говори експертът Станислав Георгиев от Български атомен форум, който изтъкна предимствата на проекта.
Кметът покани председателя на парламента Цецка Цачева, президента Росен Плевнелиев и премиера Бойко Борисов лично да посетят площадката, за да видят вече изграденото.

В декларацията общинските съветници настояват да бъдат ревизирани взетите решения за проекта "Белене" и да се организира "широка обществена дискусия с експерти".
Посочено е искане към Министерския съвет и постоянната парламентарна икономическа комисия да проведат заседания в Белене за запознаване със съществуващата инфраструктура и степен на завършеност.
Настоява се "публично да бъде огласен докладът на HSBC", както и да бъде организиран национален референдум "за" или "против" АЕЦ "Белене".

Декларацията ще бъде изпратена до председателя на Народното събрание, президента, премиера, министъра на икономиката и енергетиката, Българския енергиен холдинг и НЕК, каза кметът на Белене.

Жителите на града ще продължат протестите си. В събота те ще излязат на главния път от Русе за София. 

Междувременно Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) оповести доклада от експертната мисия на МААЕ за преглед на готовността на проекта АЕЦ "Белене" в съответствие с новите изисквания на МААЕ и с въпросите, произтичащи от аварията във "Фукушима-1".
От 12 до 16 декември миналата година АЯР бе домакин на експертната мисия на МААЕ. Фокусът на мисията бе насочен към допълнителните оценки на безопасността, тоест стрес-тестове.

Оценени бяха възможните външни въздействия, запасите по безопасност, загуба на електрическо захранване, както и управление на тежки аварии, обясниха от агенцията.

Според представените заключения в доклада на международните експерти проектът на АЕЦ "Белене" осигурява подходящи технически решения за справяне с целия спектър от аварии, които трябва да бъдат отчетени при проектирането на АЕЦ от последно поколение.
Доказано е, че за всички анализирани аварийни състояния са осигурени значителни запаси от време за реагиране.

Друг основен извод на експертите е, че проектът на АЕЦ "Белене" включва определени свойства както за предотвратяване на тежки аварии, така и за намаляване на последствията.