Това каза главният прокурор Сотир Цацаров на брифинг след срещата си с главния секретар на МВР Георги Костов и директора на СДВР Младен Маринов, цитиран от "Фокус" и Нова телевизия.

Срещата бе провокирана от побоя, нанесен от четирима охранители с палки на 30-годишния Васко Наумов и съпругата му и бивша национална състезателка по троен скок Мария Димитрова.

Биячите бяха задържани и стана ясно, че са охрана на Ивайло Борисов-Ториното, който е подсъдим заедно със Златко Баретата за разпространение на наркотици.

И прокуратурата, и МВР признаха, че побоят е поредният случай, в който се налага да действат след събитията.

"Първата моя мисъл е, че като държавни органи трябва да спрем да вървим след пожара или след реакцията на медиите. Нашата реакция винаги е последваща. Трябва да се търсят системни решения и подходът като цяло да бъде променен. Амбицията на двете институции е да направят всичко възможно да опазят обществото от мутрите", заяви Сотир Цацаров.

Затова двете институции планират незабавни мерки за засилен контрол над обществения ред и по-стриктна охранителна дейност в страната.

"Разпоредили сме контролна проверка, която трябва да установи спазва ли се закона по отношение на носене и притежаване на огнестрелни оръжия. Втората проверка касае търговците, осъществяващи дейност по Закона за частната охранителна дейност. Ще бъде осъществена проверка и на всички огнестрелни служебни оръжия, които охранителните фирми притежават", обясни главният прокурор.

Една от набелязаните мерки е да се регистрират всички съпровождащи коли, както са регистрирани оръжията, с които разполагат охранителните фирми.

Практиката на кортежи пред нощни заведения, по магистрали и улиците, които демонстрират тотална наглост и беззаконие трябва да бъде прекратена, каза Сотир Цацаров.

По данни на главния прокурор 117 са лицата, ползващи частна охрана - най-много са във Варна - 50, в София – 27 и в Пловдив - 23.

Прокуратурата ще внесе днес искане в съда на четиримата задържани за побоя - Христо Христов, Александър Гечев, Георги Близнаков и Мартин Марков, да бъде наложена постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража".

Повдигнатите им обвинения са за извършено в съучастие хулиганство и причиняване на средна телесна повреда по хулигански подбуди.

Разследващите все още установяват дали Ивайло Борисов е бил на мястото на инцидента, предаде БТА. Той не е бил видян от пострадалите, но се проверява алибито му. Борисов е собственик на един от автомобилите.

АНКЕТА: Как ще реагирате, ако сте свидетел на побой?