Около 30 ученика от общо 100 са получили стомашно неразположение. Няма хоспитализирани, съобщиха от Областна дирекция по безопасност на храните в Пловдив (ОДБХ).

Децата са яли съмнителни кюфтета в хотела, в който са отседнали. Според разказите им има и деца, които са яли в известна верига ресторанти.

Взети са проби за лабораторно изследване, които да установят причинителя за неразположението. Резултатите ще бъдат известни следващата седмица

Родителите на учениците изпаднали в паника като разбрали, че почти половината от децата са в тежко състояние - повръщат и имат диария.

"От снощи се намираме в Пловдив - моето дете и детето на наши приятели сме откарали в болница и сме ги поставили на системи. Не знаем какво е състоянието на другите деца, но със сигурност е направен опит да не се разбере какво се е случвало с тях предната вечер", разказа майката на един от пострадалите ученици пред "Флагман".

Децата били на екскурзия в Пловдив и същата вечер са яли в ресторанта на местния хотел "Марица".

Родителите са възмутени от  учителките, че вместо да потърсят лекарска помощ, раздали на учениците медикамента "Деган", а след това състоянието на 20 деца се влошило още повече.

Възможно е да е грип

"10 деца от гимназията са с повръщане и температура по време на екскурзия в Пловдив", заяви по-късно директорът на бургаската гимназия Милена Андонова пред "Фокус".

Тя обясни, че все още не са установени причините за неразположението им. По думите й още 15 деца са били в недобро състояние.

"Получили са неразположение, лошо им е било вчера вечерта. Медицинското лице, което е било с тях на екскурзията им е дало съответните лекарства. Сега децата са добре и пътуват за Бургас”, обясни Андонова.

Тя посочи, че децата са имали температура, поради тази причина няма гаранция, че са били натровени, а може да става въпрос за вирус.

"В момента много силно е разпространен грипен вирус, който е със същите симптоми - повръщане, общо неразположение и температура”, поясни директорът.

Проверката по случая

ОДБХ Пловдив проверява и двата ресторанта. Взети са проби за лабораторно изследване от храни, продукти използвани за приготвянето на ястия, проверяват се и всички документи за доставените хранителни продукти, здравни книжки на персонала и други. Епидемиологичното проучване се извършва съвместно от екипи на ОДБХ - Пловдив и РЗИ - Пловдив.