Елдъров води десетки дела срещу застрахователи на пострадали от катастрофи. 

В Окръжна прокуратура Пловдив, по образувано през 2014 г. досъдебно производство, са задържани и са повдигнати обвинения на общо шест души. Сред тях е и Владимир Елдъров, който бе задържан в петък и обвинен в подбуждане и подпомагана на извършителите на голяма част от престъпленията. Това съобщи говорителят на прокуратурата Галина Андреева - Минчева, цитирана от БТА.

Досъдебното производство е за извършване на палежи на автомобили и недвижими имоти, кражба, грабеж и увреждане на чуждо имущество на територията на Пловдив и областта.

Според разследващите адвокат Елдъров е поръчвал на трима души да палят автомобилите и сградата на свои конкуренти в бизнеса.

По данни на прокуратурата обвиняемите М. Поптолев, Св. Спасов, П. Пенев и В. Бодуров са обвинени в извършване на общо пет палежа на автомобили и жилищни имоти, за което са били подбудени и подпомогнати от адвокат Елдъров.

Сред тях са палеж на автомобил и недвижим имот в гр. Баня, ползвани от сътрудник на пловдивски адвокат, при който е имало сериозна опасност за живота на четирима обитатели на къщата; палеж на лек автомобил в Пловдив; палеж на трактор в с. Зелениково, община Раковски; палеж на автомобил с нанесени щети и по жилищен имот в с. Марково и палеж на лек автомобил на адвокат от Пловдив.

Обвиняемите Спасов и Поптолев са обвинени и за огграбване на гръцки гражданин в Пловдив, като двамата в съучастие с Пенев са откраднали и лек автомобил от жк "Тракия".

На двамата са повдигнати и обвинения за извършено, след подбуждане от Елдъров, повреждане на лекия автомобил на пловдивски адвокат, при което е бил счупен прозореца на автомобила и в него е била поставена обезглавена кокошка.

Двамата са с предходни присъди за кражби. На Доевски е предявено обвинение за палеж на къщата на Хачо Хованесян.

В хода на разследването са разпитани множество свидетели и са назначени пожаро-технически и оценителни експертизи, уточни прокурор Минчева.

Спрямо обвиняемите М. Доевски, М. Поптолев и Св. Спасов с определение на Окръжен съд - Пловдив от 16.01. е била взета мярка за неотклонение "Задържане под стража".

Елдъров, П.Пенев и В.Бодуров понастоящем са задържани с постановление на наблюдаващия прокурор за срок от 72 часа.

Предстои да бъде внесено искане до Окръжен съд - Пловдив за вземане спрямо всеки един от тях на мярка за неотклонение "Задържане под стража".

Най-тежкото предвидено от закона наказание за престъпленията, в които понастоящем са обвинени привлечените към наказателна отговорност, е лишаване от свобода от пет до петнадесет години.

Наскоро името на адвокат Владимир Елдъров бе замесено в престъпна схема за източване на пари от роднини на пострадали при катастрофи. Негови клиенти го обвиниха публично в това, че е прибрал техните обезщетения по спечелени дела за катастрофи.

Престъпната схема започвала да работи веднага след произшествието. Определени адвокати научавали къде има катастрофа и започвали да търсят наследниците на жертвата. Изпращали т.нар. куриер, който любезно им предлагала да ги свърже с “много добър и известен адвокат”, който ще им осигури пари.

Елдъров отрече, като обясни, че пострадалите трябва да търсят парите си от техния пълномощник, който действа на принципа „крадецът вика дръжте крадеца”. Той обяви, че нелоялни колеги стоят зад атаките срещу него.