Това съобщи министърът на здравеопазването Десислава Атанасова на специална пресконференция, на която бяха представени резултатите от проверката, цитирана от пресцентъра на здравното ведомство.

По време на посещението си в Плевен на 6 април т. г. здравният министър отиде внезапно дома след постъпили сигнали за нарушения, подадени от неправителствена организация. След това Десислава Атанасова заяви, че е потресена от видяното. По думите й в дома имало 16-годишни деца с тегло 16 килограма и 10-годишни, тежащи по 5-7 килограма. Общо в социалното заведение са настанени над 150 деца, за които се грижат 172-ма служители.

Хранителното меню на децата в дома не е било съобразено със здравословните им проблеми, дажбите не са отговаряли на изискванията за грамаж, разнообразие на храната, начина на поднасяне. В резултат на това много от децата не са наддавали на тегло, което не може да бъде обяснено единствено с техните придружаващи заболявания. На комисията не са предоставени документи, които да доказват количеството и качеството на готовата храна.

„Не е нормално при толкова голям персонал, в това число лекари, сестри, в Дома да има деца на 10 и повече години с тегло под 10 килограма”, заяви министър Атанасова. Проверяващите са установили, че "първо", "второ" и "трето" ястие са смесвани и храната е давана на децата в шишета, вместо да им бъдат изграждани навици да се хранят самостоятелно.

Констатирани са нарушения и при съхраняване на продуктите. В един от складовете на дома са намерени на едно място белина и хранителните продукти. Установени са нарушения при проверката на касовата наличност, както и воденето на документооборота. Липсват документи за извършени разходи, а даренията са извършвани без подпис от страна на дарителя, което води до съмнения за количествата.

Министър Атанасова обяви, че в момента за временен директор на Дома в Плевен е назначен директорът на Регионалната здравна инспекция в града, който ще носи цялата отговорност. Той ще заема длъжността до провеждането на конкурс за нов директор през следващата седмица.

Проверката на Инспектората към МЗ е констатирала нарушения и по възлагането на обществените поръчки, заприходяването на получаваните дарения, пропуски в системата за финансово управление и контрол.
Всички констатации от проверката на Инспектората на здравното министерство ще бъдат представени на Държавната финансова инспекция и Главна инспекция по труда, посочи Десислава Атанасова. Тя уточни, че Окръжна прокуратура - Плевен се е заела с данните от проверката.

Предстоят проверки и в другите домове за медико-социални грижи за деца в страната. Съвместно с неправителствените организации ще бъде направена оценка на грижите за децата във всеки един дом, както и на тяхното физическо и психическо състояние.