Това са част от мерките за по-благоприята бизнес среда, набелязани от натоварения с проучвателен мандат кандидат за премиер Пламен Орешарски. 

"Смятам да предложа назначаването на министър на администрацията и добрата бизнес среда", информира в писмо до работодателските организации Орешарски, цитиран от в. "Преса".
 
Този член на правителството ще се занимава "както с оптимизиране на администрацията, така и с облекчаването на регулаторните режими и с намаляването на таксите", обяснява кандидат-премиерът. 

Орешарски обещава незабавно да бъдат анализирани и да отпаднат всички лицензионни режими, които спъват развитието на бизнеса. Според него само за година биха могли да се зачеркнат над 100 такива ограничения.
Предстои и проучване на административните такси и намаляването им дори наполовина. 

Ще бъдат въведени еднакви критерии за обществените поръчки във всички министерства. В оценителните комисии се предвижда задължително участие на външни членове. Гаранциите на онези, които не са спечелили, ще бъдат връщани до 3 дни. 

Орешарски уверява работодателите, че валутният борд ще остане като гаранция за стабилността и предвидимостта на българската икономика.
 
"Ще запазим въведените през периода 2005-2009 г. данъчни ставки за бизнеса -10% корпоративен данък, 5% данък върху дивидент, 0% налог върху капиталовите печалби и върху печалбата за дружествата със специална инвестиционна цел", съобщава Орешарски.

Той поема и ангажимент за намаляване на социалните осигуровки в контекста на пенсионната реформа.

Днес се очаква Орешарски да обяви имената на новите кандидат-министри и структурата на проекто-кабинета си.


Анкета: Одобрявате ли Пламен Орешарски за премиер?