Тридесет и трима членове на съвета гласуваха Шмит да бъде лишен от докторската титла, предаде ДПА, цитирана от БТА. Четирима се обявиха против.

Гласуването стана два дни, след като разследваща комисия на университета констатира, че голям част от дисертацията на президента - бивш олимпийски шампион по фехтовка и член на МОК - е буквално преписана от трудове на други автори и най-вече на българския спортен специалист и дипломат Николай Георгиев.
"Докторатът се основава на буквален превод в значителни и необичайни размери, което е трябвало да бъде установено от членовете на тогавашния научен съвет", констатираха експертите.

Комисията същевременно сне отговорността от Шмит по случая, отбелязвайки, че несъществуващият вече Университет за физическо възпитание изобщо не е трябвало да приема подобна дисертация.

Шмит е споменал изследването на българина в библиографията към труда си, но никъде не е приложил бележки под линия, които да указват кои части цитира.

През 1987 Николай Георгиев е съставил научен труд на тема "Анализ на олимпийската програма", публикуван на френски. Шмит е използвал именно френското издание едно към едно, без да цитира Георгиев.
Николай Георгиев е бил спортен изследовател, през 1987 г. дипломат в Лозана. Българинът вече е покойник и няма как да коментира скандала.
Още при избухването на скандала унгарският президент отхвърли обвиненията. Шмит е познавал лично Георгиев и двамата са си сътрудничели по време на неговите изследвания.

Унгарският президент отмени всичките си ангажименти за днес, включително с президента на Словения, предадоха междувременно световните агенции. Според ИТАР-ТАСС, която се позовава на политически наблюдатели, това решение е признак, че Шмит може да подаде оставка в близко бъдеще, предаде БТА. 

Премиерът на Унгария Виктор Орбан, близък съюзник на Шмит, заяви пред националното унгарско радио, че само президентът може да реши дали да подаде оставка от поста, имащ до голяма степен церемониална роля, предаде АФП, цитирана от "Фокус".

По-късно Шмит заяви обаче, че няма намерение да подаде оставка. Той не виждал връзка между работата му на президентския пост и научната работа, написана преди 20 години.