По думите на проф. д-р Николай Габровски, заместник-директор по лечебната дейност, ръководството на Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина „Н. И. Пирогов” е силно загрижено, тъй като направената наскоро промяна на лимита на болницата не отразява реалните нужди на обществото за получаване на спешна медицинска помощ.

80% от преминалите "надлимитни" болни са спешни и спазването на зададения лимит означава, че болницата трябваше да преустанови дейност още преди седмица. Неизплащането на тези средства би изправило болницата и пациентите пред сериозно изпитание.

Здравният министър Николай Петров заяви по БНР, че не е наясно с надлимитната дейност на "Пирогов". Той не пожела да коментира "кой какво е казал" и поиска да се види с Габровски, за да бъде запознат с проблема.

С протест на служителите в "Пирогов" заплаши в средата на този месец директорът на болницата проф. Асен Балтов. Тогава той предупреди, че болницата не може да се справи с новия си бюджет.

Парите на едно от най-важните лечебни заведения са намалени с 300 000 лева от април. "Пирогов" трайно е една от най-задлъжнялите болници в страната, стана ясно от отчет в началото на тази година.