Това се отнася и за всяко бъдещо изменение на планове с цел разширяване на туристическите дейности, посочват в писмо до Тома Белев от Европейската комисия.

Тома Белев е информирал Европейската комисия за започването на обществени консултации относно изменение на Плана за управление на Национален парк  "Пирин", място от мрежата Натура 2000.

От Брюксел посочват, че Тома Белев е споделил притеснения, че изменението е "свързано с разрешаване урбанизацията на Зоната за туризъм в парка с цел строителство и разширение на ски писти, въжени линии и съпътстващата ги инфраструктура".

Конкретната ситуация, за която ни информирате, а именно – започване на обществени консултации по проект за изменение на Плана за управление на Национален парк "Пирин“, не представлява нарушение и Комисията не може да предприеме действия срещу България на това основание, отговарят от Брюксел.

В писмото се посочва още, че Европейската комисия, по своя инициатива, е предприела хоризонтално разследване срещу всички държави - членки, които не са изпълнили задължението си по Директивата за местообитанията и ще продължи да предприема подходящи действия в случай на продължаващо неизпълнение.

Тома Белев: Борисов ми пратил SMS?


Природозащитната коалиция "За да остане природа в България" припомня, че трима министри - Нено Димов, Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, настояват правителството да приеме изменения в плана за управление на на Пирин на 28 декември, като решително отхвърлят задължението да бъде направена необходимата екологична оценка.

"Подобно действие би било съзнателно погазване на европейското законодателство и ще доведе до ответната реакция - процедура срещу България за нарушение на правото на ЕС. А това е впечатляващо слаб начин да се стартира българското европредседателство", смятат природозащитниците.

Дискусията за скизоната над гр. Банско през последните седмици предизвиква ожесточени спорове и се превръща в поле за спекулации и ненужно се политизира. Това се казва в изразената в съобщение позиция на дружеството-концесионер "Юлен" АД.
От дружеството призовават въпросът за концесионния договор да се разгледа веднага след влизане в сила на новия закон за концесиите. "Редно е планът за управление да допусне изграждането на спортна и техническа инфраструктура в рамките на концесионната територия, респективно на буферната зона. Ако това стане факт, тогава следва да се прецизира концесионният договор и да се извървят процедурите, предписани в новия закон", заявяват от дружеството.