Товарният влак със 72 вагона и пет локомотива връхлетял Лак Мегантик, градче с около 6 000 постоянни жители в провинция Квебек. Няколко цистерни под налягане избухнаха, след като влакът излезе от релсите.

Разрушени са над 30 сгради, много от които са напълно изгорели, сред тях са магазини, библиотека и популярен бар. В момента на инцидента в центъра на градчето е имало множество хора, излезли да се повеселят през уикенда.

По данни на полицията има един загинал, но броят на жертвите се очаква да се увеличи. Говорител на полицията отказа да коментира информацията в медиите за между 40 и 80 считани за изчезнали хора. Около 1000 жители са били евакуирани.

Пожарите, предизвикани от серията експлозии, не са потушени над 20 часа след катастрофата и властите очакват доставянето на пяна за гасене от САЩ, на 25 км южно от градчето.

"Не сме сигурни какво се е случило, но машинистът е направил всичко по правилник. Той бил паркирал влака и чакал смяната . . . по някакъв начин влакът тръгнал",
каза представител на компанията.

Министерството на околната среда каза, че част от превозвания нефт е попаднал в близката река и има опасност от екологична катастрофа.