Планира се увеличението на доходите да бъде заложено в бюджет 2013. Сега се обсъжда не дали ще има увеличение на пенсиите, а по какъв начин да стане то, поясни Дянков, цитиран от "Фокус".

Единият вариант е - да бъде с еднакъв процент за всички, толкова, колкото е процентът на кумулативната инфлация. Вторият вариант е за хората с по-високи пенсии да е с процента на инфлация, а за тези с по-ниски – с по-висок процент. Този вариант е по-удачен и според премиера, каза финансовият министър.

При всеки един от сценариите увеличението на пенсиите ще компенсира натрупаната през последните три години инфлация от около 8 процента, обясни той.

Бюджетната процедура е изтеглена за разглеждане в парламента по-рано – още през септември. Дотогава трябва да се знае точният вариант и увеличението да е залегнало в Бюджет 2013 г.
Вътрешното потребление се вдига почти веднага с увеличението на пенсиите на 100% и затова за правителството е важно да бъдат вдигнати именно пенсиите, каза Дянков.

Всички излишъци и по-големи приходи в бюджета през тази и следващата година ще отидат в увеличение на доходите, но и за по-голямо национално съфинансиране на европейските проекти, подчерта финансовият министър. Дянков.

Още от август държавните служители ще почувстват ръст в доходите си, средно с около 20 процента благодарение на новия модел и система за заплащане в държавната администрация, каза Симеон Дянков.

Той обаче не е съгласен с предложението на синдикатите минималната работна заплата да стане 330 лева, като оцени предложението като несериозно.
Ще се увеличи минималната работна заплата, но не с толкова. Ние вече сме я увеличили на два пъти от 240 на 270, след това на 290. Смятам че може пак да се увеличи, може би до 310, каза Дянков.

Дойде време да се вдигат доходите, каза преди дни премиерът Бойко Борисов.

Синдикатите: Спешна среща за доходите

Часове преди изявлението на Дянков синдикатите поискаха, в обръщение до него, извънредно свикване на Националния съвет за тристранно сътрудничество заради спешната необходимост от повишаване на доходите .
Настоява се от 1 януари 2013 г. да се  увеличат бюджетните заплати и пенсиите с по 10-15%.

В продължение на половин година, сигнализирахме до всички институции, че икономическата и социална обстановка в страната, се усложнява, заявиха от КТ "Подкрепа".
За четвърто тримесечие 2011 г., спадът на БВП е 2,81 на сто спрямо предходното тримесечие, за първото тримесечие на 2012 г., спадът на БВП е 1,66 на сто спрямо предходното тримесечие, а предварителните данни за второ тримесечие също сочат спад от 0,8% на БВП, аргументират исканията си синдикалистите. Те посочват, че най-сериозният проблем за БВП, освен инвестициите, е катастрофалният спад на потреблението, което говори, че възможностите на бизнеса и на населението са изчерпани.
Нивото на лошите кредити надминава 24 на сто, което също говори за големи затруднения на бизнеса и населението.

КНСБ поиска през юни от догодина минималната заплата в България да бъде увеличена от 290 на 330 лв. Сега "Подкрепа" предлага същото увеличение, но от септември, заяви вчера Мика Зайкова, експерт в синдиката, пред журналисти. От синдиката подкрепят КНСБ и за добавката към доходите на пенсионерите, получаващи пенсия до 400 лв., заради поскъпването на тока.

От бизнеса: По-внимателно със заплатите

През септември миналата година минималната работна заплата беше 240 лева. Ако сега стане 330, това ще е един ръст от близо 40%, заяви по този повод Васил Велев, председател на Асоциация на индустриалния капитал в България в интервю за Фокус.
"При условие че икономиката е пораснала с 1% в най-добрия случай. Даже все по-често се чуват прогнози, че ще отбележи нулев ръст тази година. Откъде ще се вземат тези пари? Крайно време е да се разбере, че не може с решение на тристранния съвет да се увеличават заплатите. Те се увеличават, когато има икономически условия за това", коментира той.

По думите на Велев, ръстът на заплатите през последните три години на кризата е от порядъка на 10% годишно, което води до допълнително намаляване на заетостта. Икономиката изгуби над 400 хиляди работни места за тези години и това продължава, каза той.