В първия момент момичето си помислило, че някой се шегува с нея, правейки се на вицепремиера и министър на финансите. Това обаче траяло секунди, защото гласът действително приличал на този на Дянков.
Чувала съм го много пъти по телевизията, така че бързо го разпознах, казва пред "Труд" Марина.

Обаждам се във връзка с твоето писмо, което публикува до мен в интернет, казал Дянков.

Ученичката от пловдивската езикова гимназия "Иван Вазов" пусна отворено писмо до финансовия министър, което публикува в профила си във Facebook.
В него тя се възмущава, "че пенсионери в Гърция ще получат по 400 евро коледни надбавки, а нашите баби и дядовци ще мизерстват по традиция".

Разговорът продължил около 15 минути и през това време вицепремиерът обяснил защо ситуациите в Гърция и България са толкова различни.
Не говореше сухо като финансист, напротив, беше любезен, разбрах всичко, което ми каза, споделя Марина.
Дянков разказал, че България върви нагоре и скоро ще се оправи. Не се ангажирал обаче с конкретни срокове. Обяснил още, че Гърция е в ужасяваща криза, има огромен дефицит и тепърва хората там - и работещите, и пенсионерите, ще имат да плащат за годините, в които са живели по начин, който не могат да си позволят.

Сметките рано или късно трябва да се плащат
, гърците тепърва ще разберат това, казал още министърът на ученичката.

В края на разговора им финансист №1 дал да се разбере, че не се сърди за писмото, а напротив.
Продължавай да пишеш, Марина, поощрил я той.

Ако има бюджетен излишък, са възможни коледни добавки за пенсионерите с най-ниски пенсии, каза днес на пресконференция в Министерски съвет Симеон Дянков. Той обеща и увеличаване на парите за образование.

По-рано този месец друго писмо до финансовия министър разпали страстите в интернет. В него се разказва за бедната баба Мария от Копривщица, която си купува 20 г салам и 100 г сирене, като не достигат 15 ст. за сметката, а авторът на писмото Иван Стефанов Проданов й дава недостигащите стотинки.
Той каза по-късно, че е активист на социалистическата партия от Варна.
Лидерът на БСП Варна Борислав Гуцанов обаче отрече: "Такъв човек при нас няма! В една организация от 3-4 хиляди души активистите се познават".

Не бе открита баба Мария Иванова, пенсионирана учителка по френски в Копривщица, писа "Труд".
За нея не бяха чували нито зам.-кметът Иван Лесков (който разпореди безрезултатна проверка по ЕСГРАОН), нито председателят на общинския съвет Борислав Виларов. Отрече да знае за такава личност и председателката на пенсионерското дружество Пенка Цветкова.
Нито една от десетината бодри членки на хора от баби "Зелен здравец" към читалището не бе чувала за такава връстница.
В града има 7 малки магазинчета за хранителни стоки (нито един обаче не е "от голяма и известна верига", както пише в писмото).
Всички продавачки отрекоха да е имало такава случка.