Миналата седмица екип на Бърза помощ е извикан в столичния квартал "Обеля". Сигналът бил за пациент в много тежко състояние след получен инсулт.

Медиците преценили, че случаят е спешен и затова закарали мъжа в най-близката болница, а именно в Националния кардиологичен център, бивша Трета градска болница. Оттам обаче не само отказали да приемат пациента, но дори не го и прегледали, тъй като не бил в техния район.

В това време състоянието на мъжа рязко се влошило. Той бил реанимиран от екипа, отзовал се на адреса му, който е бил подпомогнат от лекар от друга линейка. Въпреки усилията на спешните медици минути по-късно мъжът е издъхнал в линейката.

Във връзка със случая министърът на здравеопазването Десислава Атанасова назначи проверка от софийската Регионална здравна инспекция и от Агенция “Медицински одит“. Тя бе категорична, че не може болница да отказва прием на пациенти, без значение от кой квартал са транспортирани, с каква диагноза са и т.н.

Според резултатите от проверката в спешния кабинет на бившата Трета градска болница са установени организационни проблеми. Дежурният невролог е трябвало да приеме мъжа, въпреки че е бил зает с друг пациент. Кардиологът пък не бил на работното си място. И двамата са наказани с глоба.