Това заяви пред bTV представителят на авиокомпанията за България, Албания, Македония и Косово Александър Толвет.

"В „Луфтханза” сме много горди, това е невероятен и много емоционален момент, който се случва много рядко", коментира той. От 1965 г. това е единадесетото раждане по време на полет на Lufthansa.

Николай се роди на 12 000 метра надморска височина на 26 юли над водите на Северния Атлантически океан. Момченцето ще бъде с българска националност, но като място на раждане няма да бъде посочен град, а географските координати – 49 градуса северна географска ширина и 21 градуса западна географска дължина.

Уникален паспорт, уникално дете”, допълни Александър Толвелт.

Когато раждането започнало, екипажът преместил някои пътници в предните редици, а задната част на самолета се превърнала във временна родилна зала. Цялата площ била затворена с преграда. Раждането протекло без усложнения с помощта на кабинния екипаж и трима лекари, които са били на борда като пътници.

Майката на новородения Ники - 38-годишната Десислава К. била в 35-тата седмица, т.е. раждането е станало около 1 месец преждевременно. При самолетните полети има рестрикции – бременни в края на 36-атата седмица не се качват на борда.

Екипажите се обучават за раждане на борда. Подготовката им е супер. Всяка година екипажите ходят на опреснителен курс по първа помощ, една от темите е именно как да се помогне на родилка да роди”, обясни Толвет.

Статистически на всеки полет има доктори – на този са били трима. Самият екипаж също е обучен да се справя, подчерта представителят на авиокомпанията.

Обсъждаме в момента какво да направим за Николай, искаме да е нещо много специално – да направим нещо за живота и бъдещето му, не само да лети безплатно, например”, добави представителят на "Луфтханза".