От общо 150 гласували депутати „за” бяха 131, „против” - 18, а един се въздържа.

Провеждането на националното допитване бе подкрепено от ГЕРБ, Реформаторския блок (без един), Патриотичния фронт, АБВ, БДЦ и двама независими. 16 народни представители от ДПС гласуваха "против", 1 от БСП също, а останалите от левицата изобщо не участваха в гласуването. "Атака" също.

Вчера парламентарната правна комисия одобри само пет от шестте въпроса, като отхвърли този да има ли електронно гласуване. Мотивът на мнозинството беше, че това вече е уредено с Изборния кодекс, според който през 2018 ще бъде въведено експериментално.

След емоционална реч на един от сценаристите на предаването и ожесточени дебати, в крайна сметка бяха одобрени и шестте въпроса:

1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

2. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?

3. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

4. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

5. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

6. Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на МВР и началниците на районните управления в областните дирекции да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

Предложението за референдум събра 572 650 валидни подписа.

"Шоуто на Слави": Вие не сте богове!

"Вие не сте над народа, не сте богове, не сте императори, вие трябва да спазите закона", заяви преди гласуването сценаристът Тошко Хаджитодоров, представяйки мотивите за референдума, предаде БТА

Той подчерта, че според закона парламентът не може да маха въпроси, инициирани от граждани, а само да ги редактира. По думите му, ако депутатите погазят закона, ще означава, че всеки гражданин може да прави каквото си иска.

"Този парламент е в исторически момент - за първи път можете да докажете, че сте Народно събрание, което означава - представени от хората
", призова Хаджитодоров.
 
От дебата: "Учиндолски шут", балерини и отпуски в Хонолулу

Ние ще подкрепим така внесената подписка с 6-те въпроса за провеждане на референдум и няма да участваме в дебат, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов още в началото на обсъждането, цитиран от „Фокус“.

Той призова да се намали емоционалното напрежение, което може да възникне от трибуната на НС.

ДПС ще гласува против инициирания референдум и така формулираните въпроси, защото са от компетенциите на Велико Народно събрание, заяви обаче Хамид Хамид.

Ще гласуваме така, защото искаме да имаме моралното право агитирайки въпросите за референдума през избирателите ни да обясним, какви ще бъдат евентуалните беди от него. Не приемаме парламентът да нарушава Конституцията”, добави депутатът.

Янаки Стоилов от БСП също коментира, че само част от тези въпроси са конституционно допустими.

Знам, че е трудно да се говори, защото има опасност да се изправиш срещу едно телевизионно предаване, което се излъчва всяка вечер по 1 час. Ако други хора имаха телевизионно време, в което те да налагат една теза, да я пропагандират, какво щеше да стане", попита Стоилов.

И иронично предложи балерините в шоуто всяка вечер да излизат с табели с изписаните въпроси, да танцуват и да ги питат "за" или "против" са".

"И така 6 месеца "Show must go on", добави социалистът.

От БСП и ДПС се заканиха да сезират Конституционния съд, но от "Шоуто на Слави" заявиха, че са се консултирали предварително с юристи.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев обаче каза, че депутатите са задължени да подкрепят референдума и дебатите в зала "са чиста проба словоблудство". По думите им не те, а Конституционният съд трябва да тълкува кой от въпросите е от компетенцията на ВНС.

Времето ще покаже дали този референдум е движеща сила на един нов проект, добави Марияна Тодорова от АБВ.

Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт пък иронично се обяви не за намаляване на депутатите, а направо за закриване на парламента.

"Защо намесихте само балерините, какво пречи да бъде намесен и така нареченият Азис и да размахва голите си задни части, които за някои са много привлекателни?", попита риторично той.

Байрактаров предложи още към въпросите на референдума да се добавят и още - всеки български гражданин да получава по 10 000 долара заплата, без значение, че държавата ще фалира на третия ден, или пък задължително да ползва 6-месечен платен отпуск на Варадеро или Хонолулу.

"Как ще бъде избиран шерифът (полицейският началник) в ромските гета, които са извор на престъпност, и няма ли той да е най-големият престъпник", или пък как ще бъде избиран в Кърджали?", попита депутатът от ПФ и сам си отговори: "С абсолютно мнозинство".

Магдалена Ташева от "Атака" пък нападна лично водещия Слави Трифонов, като го нарече "учиндолския шут", "офшорния милионер" и "чалгаджията" и заяви, че парите му са натрупани от платени интервюта.

"От неговото диванче Ахмед Доган обяви своето верую от нуждата от обръчи от фирми, а Трифонов му ръкопляскаше. От неговото диванче Моника Станишева се обясни в любов на Станишев, от това диванче царските протежета набиваха в главите колко е вредно да има 4 малки реактора на АЕЦ "Козлодуй", изброи Ташева.