Това приеха депутатите на второ четене на текстове от нов Закон за концесиите, предаде "Фокус".

Когато определеният максимален срок за концесия за строителство или за концесия за услуги е 35 години или по-дълъг, процедурата за определяне на концесионер може да се открие след решение на Народното събрание.

За общински концесии за строителство и концесии за услуги, при които определеният максимален срок е 20 години или по-дълъг, процедурата за определяне на концесионер може да се открие след решение на общинския съвет, прието с мнозинство от две трети от общия брой на съветниците.

Законът урежда концесиите за ползване на обекти, които са собственост на държавата или на общини, както и публично-частното партньорство, при което икономически оператор изпълнява строителство или предоставя услуги по възлагане от публичен орган чрез концесия за строителство или концесия за услуги.

Според предмета си концесиите са за строителство, за услуги, за ползване на публична държавна или публична общинска собственост.

Според възложителя концесиите са държавни или общински. Не се възлагат концесии при опасност за националната сигурност и отбраната на страната, за живота и здравето на гражданите, за околната среда, за защитените територии, зони и обекти и за обществения ред.

Депутатите заседават извънредно днес. В програмата са седем законопроекта на второ четене.

Те започнаха с новия Закон за концесиите. В програмата са още промени на второ четене в Закона за правната помощ, в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, в Закона за устройство на територията, в Закона за държавната собственост, в Гражданския процесуален кодекс и в Закона за задълженията и договорите.