Ще се ограничи времето за престой в "Синя зона" - до два часа, а в "Зелена" - до четири часа, с което се очаква намаляване на трафика с около 25%.

"Основната цел, която сме си поставили, е изтласкване на паркирането от идеалния център към периферията. Ще въведем по-строг ред в паркирането, за да осигурим по-спокойно и улеснено придвижване. Но промяната в цените на горивата променя и границите на социалната поносимост. Затова общината ще предложи на СОС да не увеличаваме цената за паркиране и за репатриране", посочва заместник-кметът Любомир Христов, цитиран от пресцентъра.

"Синя зона" ще бъде оградена от булевардите "Сливница", "Васил Левски", "Ген. М. Д. Скобелев" и "Христо Ботев", а "Зелена зона" ще е във външния й периметър и ще се ограничава от бул. "Кн. Мария Луиза", ул. "Белоградчик", ул. "Веслец", ул. "Клокотница", ул. "Будапеща", ул. "Козлодуй", ул. "Константин Стоилов", бул. "Ген. Данаил Николаев", бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", бул. "Пенчо Славейков", бул. "Ген. Е. И. Тотлебен", бул. "Ген. М. Д. Скобелев", ул. "Опълченска". 

Предвидена е възможност извън границите на "Зелена зона" да могат да се обособяват зони с режим на контролирано безплатно паркиране - в "Жълта зона". Тя може да се определи по отделни улици, булеварди или площади в близост до търговски или бизнес центрове, пазари, молове, училища, болници, където има проблеми с паркирането и оплаквания от граждани. Тези зони ще са безплатни, но възможното време за паркиране ще е по същите правила както за платеното паркиране, допълват от общината.

Живеещите по постоянен адрес в платените зони ще могат да паркират автомобилите си в максимална близост до своя дом на преференциални цени. Правото на платено паркиране по постоянен адрес ще се удостоверява с винетен стикер, залепен на предното стъкло на автомобила. Издаването и контролирането на тези винетки ще се извършва от Центъра за градска мобилност. При покупката на такъв стикер живущите в центъра ще трябва да представят бележка за платена една комунална услуга /ток, вода или парно/за период от една година назад.

Цените за платените зони, както и преференциалните такси ще бъдат определени от Столичен общински съвет след въвеждане на новите зони за паркиране.