Епицентърът на земетресението от 5,8 по скалата на Рихтер бе югозападно от Перник и там са най-големите щети. В областта бе обявено бедствено положение.

След близо 60 слаби вторични трусове от миналата нощ насам, във вторник вечерта бяха усетени четири нови по-силни земетресения. В 19.26 часа е регистриран трус с магнитуд 3.1 по скалата на Рихтер, на 7 км югоизточно от Перник и на 23 км югозападно от София. Той е бил на 2 км дълбочина, съобщи Европейският средиземноморски сеизмологичен център.
В 20,07 часа пък е регистриран трус с магнитуд 3.5, отново на 7 км от Перник. Той е бил на 4 км дълбочина.
В 22, 58 часа е имало още едно земетресение - от около 3 по Рихтер, съобщиха от Геофизичния институт към БАН. 
15 минути след полунощ пък е регистриран трус с магнитуд от 2,4.
Трусовете бяха усетени в Перник, а най-силният и в някои квартали на София.

След голямото земетресение през нощта часовникът на Минната дирекция в Перник, който е един от символите на града, спря в 3.05 часа, предаде БТА.

Равносметката е 300 сигнала за нанесени щети на сгради в Перник, а още над 90 в община Радомир.
Жителите на Перник масово напуснаха града. Мнозина ще прекарат идващата нощ в околните села. Някои вече са вдигнали палатки пред домовете си.

В Специализираната болница за долекуване и рехабилитация в Перник са настанени 47 възрастни хора и 58 деца, за които е осигурена храна и вода. Има и охрана на сградата. Част от бедстващите хора са настанени във физкултурния салон на ОУ "Иван Рилски", предаде БТА.
Тази нощ за децата са осигурени дюшеци от ръководството на училището и РЗПАБ-Перник. Деца на възраст между 8 и 12 години търсят специализирана помощ от медиците със симптоми за неврогенно повръщане и главоболие на базата на стреса, който са изживели,съобщи завеждащият на Спешния център д-р Юлия Такова.

Кметът на Перник Росица Янакиева помоли за съдействие органите на МВР за засилено полицейско присъствие на определени места. От утре започват неотложните ремонти на детските градини и проверка на състоянието на държавните обекти.
Бедственото положение в областта се отменя в 7.00 часа на 23 май, реши Областният кризисен щаб.

В Перник днес беше обявен неучебен ден, тъй като има пострадали сгради на училища, но утре матурите ще се проведат.

Пострадали са и три училища в Радомир. Покривът на училището в Марчаево пък се срути.
Около 70% от водата в Радомир не става за пиене, има и хора без вода. Вече е доставена питейна вода с водоноски на жителите на града.
Властите успокоиха, че няма опасност от спукване на стената на язовир "Студена".

В София също бяха нанесени сериозни щети - паднали мазилки, комини и тухли. Има проблеми с блокове в кв. "Борово" и "Надежда". Едни от най-пострадалите сгради са на 18-о и 28-о училище. Най-много са сигналите за пострадали комини на сгради – 54 и пукнатини на фасади – 56.

„За щастие проверките досега са показали, че тези щети са минимални. Издържала е инфраструктурата, включително и язовирите. В Перник има някакви щети, но сме готови да ги покрием, затова е държавата, затова са и средствата от фонда", каза Симеон Дянков, цитиран от "Фокус". 
По думите му реакцията на правителството след труса е била мигновена.
Той бил събуден от премиера 2-3 минути след земетресението, а проверката на последствията е започнала веднага.

Доцент Александър Радулов от Геоложкия институт и негови колеги са посетили мястото на епицентъра на земетресението и установили, че имало само частично разместване на разлома. Така че всички ние снощи сме имали късмет, каза той пред БНР. Разломът е с разместване около 20-30 см и поради тази причина трусът се определя по-скоро като слаб, казват геолозите.
Но не стои така въпросът със съседните разломи. Никой не може да каже дали ще има нов трус довечера или след седмици. Хората трябва да бъдат винаги готови. Все пак шефът на Геодезичния институт Николай Милошев заяви, че е много малко вероятно и тази нощ да има земетресение.

Този район е сеизмично активен, но в него не е имало земетресение от около 100 години.


Вижте снимки от щетите

Гласувайте в анкетата на Дир.бг за земетресението