Това съобщи Ройтерс, като цитира базирания в Лондон Сирийски център за наблюдение на човешките права, предаде БТА.

През последните три дни джихадистите завзеха десет села в района на град Хасака.
Хиляди местни жители избягаха от домовете си.

Съветът за сигурност на ООН осъди отвличането на християни в Сирия и настоя за незабавното им освобождаване, съобщи Асошиейтед прес.
Според представител на Асирийската демократична организация (АДО) "Ислямска държава" е отвлякла около 300 души при нападения срещу 33 асирийски села, посочва Асошиейтед прес.

Вчера стана ясно, че "Ислямска държав"а държи в плен 260 сирийски християни от четири села и 118 сунити от района на град Тикрит.
Има опасения, че до петък те могат да бъдат избити.

Асирийците са древен семитски народ, говорещ източен диалект на арамейския език. Според библейското предание те произхождат от Асур - втори син на Сим и внук на Ной. През 20 век асирийците са подложени на гонения и стават жертва на масови репресии от страна на турците и персите. В Сирия те населяват северните и централните райони. В Хасака са запазени най-древните асирийски църкви, две от които бяха подпалени преди няколко дни от "Ислямска държава".

Оглавяваната от Съединените щати международна коалиция срещу"Ислямска държава" нанесе днес въздушни удари в района в Сирия, където джихадистката групировка отвлече над 200 християни, предаде Ройтерс, като се позова на неправителствена организация.
Сирийският център за наблюдение на човешките права съобщи, че са били атакувани позиции на ИД край град Тел Тамр, в североизточната провинция Хасака.

Международната коалиция нанесе въздушен удар и до иракския град Ал Каим, при който са убити най-малко 17 бойци на групировката "Ислямска държава" и 9 цивилни, съобщиха Ройтерс и ТАСС.
Според телевизия "Ал Арабия" в района на извършената през нощта атака се е намирал лидерът на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади.
При удара са загинали няколко полеви командири на групировката.

Силите на коалицията са извършили и бомбардировки до град Хит, при които са били убити над 20 бойци на "Ислямска държава".

Снощи държавният секретар на САЩ Джон Кери призна, че Съединените щати и Иран имат "общ интерес" да се борят срещу групировката, макар че не си сътрудничат военно срещу нея.